Misa zahvale na dobrom urodu i plodovima vinograda

Nakon što se prošlog tjedna slavilo Martinje, blagdan sv. Martina, vinogradari i vinari i okupili su se već tradicionalno na misnom slavlju u crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu.

– Blagdan svetog Martina slavi se 11. studenog i tog je dana bilo veselo po našim vinogradima i podrumima, a sada ćemo se zahvaliti na dobrom urodu i plodovima vinograda svetom misom, bila je poruka na početku misnog slavlja koje je predvodio župni vikar fra Marko Pustišek.

– Ono što je važno i što bih želio, kazao je fra. Pustišek, je pozvati ne samo vinare i vinogradare, nego sve nas da u ovo misno slavlje uključimo i sve one koji su cijelu godinu proveli s njima na žegi i suncu, vjetru i kiši u vinogradima, trudeći se kako bi sve učinili da i ove godine imamo vino na stolu. Želio bih da se prisjetimo svih tih ljudi , bez kojih toga ne bi bilo i bez čijeg rada i truda danas ne bi mogli zahvaljivati, stoga želimo i njih staviti na oltar.

Upravo zbog toga brojni međimurski vinari u franjevačkoj crkvi bili su dio mise zahvale što je Bog po zagovoru svetog Martina bio i ove godine darežljiv.

Kako je Međimurje poznato kao bogati vinorodni kraj s kvalitetnim vinima, okupljanje u euharistijskom slavlju jedna je tradicija zahvale za ubrano i pospremljeno u vinske podrume, ali i jedna od rijetkih prilika da se međimurski vinari i vinogradari nađu za zajedničkim stolom, kazao je predsjednik Udruge vinara Hortus Croatiae David Štampar.

– Ovo je jedna od rijetkih prilika da se svi vinari i vinogradari sretnu i počaste pri zajedničkom stolu, na kojem se nađe domaćih kobasica i ‘mesa z tiblice’ uz dobru kapljicu, odnosno, kako ističe Štampar ‘čistam obična međimurska težačka hrana’.

– Svaka je godina u vinogradu drugačija, a ovo je bila jedna od zahtjevnijih. Na samom početku pogodio nas je mraz, bilo je dosta i kiše, što je donijelo puno neizvjesnosti, no sve je ‘izvuklo’ dobro vrijeme tijekom druge polovice kolovoza i u rujnu. Treba reći da već dugo nismo nakon toga imali tako dobru i neometanu berbu gdje se ‘prikupilo dosta šećera, a kiseline su se dobro poravnale’, kazao je Štampar na zajedničkom druženju.

– No, unatoč svemu tome, ova godina neće biti kao vinogradarska 2015., koja je bila, kad sve zbrojimo, jača. Ove godine vina će, kada je u pitanju kvaliteta, biti malo laganija. Jedino što ćemo u odnosu na lanjsku godinu, morati malo duže pričekati da dozru, zaključio je Štampar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije