FOTO: Pikač, dobro došao u Čakovec!

Selnički Pikač dobio je danas svoj stalni dom u čakovečkom Muzeju Međimurja, stalnom postavu svog Etnografskog odjela. Put u Čakovec je dogovoren s načelnikom Općine Selnica Ervinom Vičevićem i udrugom ‘Pikač’.

Svemu tome je prethodila njegova izrada, omatanje njegova ‘kostura’ u spomenutom odijelu, a potom u atriju Starog grada namatanje Pikača od slame ‘u živo’ s detaljnim objašnjenjima poznavatelja te tradicije iz udruge ‘Pikač’.

Cijela trosatna kulturna akcija udomljavanja selničkog Pikača bila je popraćena sajmom antikviteta u atriju i izložbom oldtajmera uz parking Starog grada.

Lijepo i zanimljivo je bilo gledati vrijedne ruke Selničana koji su vješto oblačili kostur. Bili su to Ivan i Klara Ščavničar, Krunoslav i Marta Premuš, Mihael Novinić, Miljenko Vrančić, Martina Ščavničar-Strahija, Valentina Kraljić, Zvonimir Strahija, Pavao Strahija, Mirjana Jambrović i predsjednik Nenad Jambrović.

Potonji je kazao kako je maska jako zahtjevna i glede toga je rijetko gdje i opstala. Treba puno materijala, dosta je teška za nositi, zahtjevna je za oblačenje i treba za to sat vremena i pola sata za svlačenje.

– U Selnici je napravljena konstrukcija između 2,5 do 3 metra Pikača, a ovaj je u prirodnoj veličini ovećeg čovjeka, dodao je.

Obol oblačenju Pikača, pjesama posvećenima njemu, dale su članice Vokalne skupine Selnica koje su kasnije i pjevale u atriju, a tu smo čuli i svirku TS ‘Zrin’.

U atriju Staroga grada okupljenima se je obratila Maša Hrustek-Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec izrazivši zahvalnost udruzi ‘Pikač’ i Općini Selnica koji su bili pokrovitelji ove manifestacije.

U njihovo ime je govorila Marija Jagarinec, zamjenica općinskog načelnika Selnice, istaknuvši radost napora što je Pikač dobio svoj stalni dom. O povijesti Pikača pa do njegovog dolska na mjesto koje odavno zaslužuje govorila je Sunčica Vugrinec.

Organizatori ove hvalevrijedne i jedinstvene manifestacije su bili Muzej Međimurja Čakovec, Općina Selnica, HKUU Pikač i Shamper bistro & Winery. Valja dodati kako su tom činu nazočili i vijećnici Općine Selnica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije