FOTO: Staro igralište u Vratišincu u novom ruhu

Dječje igralište kod OŠ Dr. Vinka Žganca u Vratišincu postoji već dugi niz godina. Njega koriste djeca koja pohađaju školu, a također i ostala djeca iz Vratišinca. Što se tiče održavanja okoline igrališta, o tome brine škola, a o igralima Općina Vratišinec.

Igralište je već bilo obnavljano prije dvije godine kada su ga obnovili članovi DVD-a Vratišinec, a izradili su i nekoliko novih igrala. No nažalost, i ono je bilo uništeno, ne u tolikoj mjeri kao prije dvije godine kada je igralište bilo potpuno nesigurno za korištenje.

Kao novoosnovani Savjet mladih Općine Vratišinec, u suradnji s DVD-om Vratišinec, cilj koji ih je vodio bila je obnova postojećeg igrališta, a time i poboljšanje života mladih u mjestu.

Glavni cilj bio im je učiniti igralište sigurnim mjestom za igru, a željeli su pokazati i da u općini ima ljudi koji su spremni zasukati rukave i učiniti nešto da se to popravi, a ne samo kritizirati. – Sve ono što smo si isplanirali – to smo i napravili, rekli su iz savjeta mladih.

Igralište sada krasi mjesto, sjaji u potpunosti i kada se krećete ulicom uistinu daje jednu svježinu, radost i veselje. Sama obnova trajala je oko 3 tjedna, radili su i krače pauze jer ih je pratila kiša, no oni se nisu dali. U ta tri tjedna obnovili su klackalice i kučicu, postavljene su nove njihaljke i klupica za sjedenje, od starih guma izrađena je klupica gusjenica.

Da bi zaštitili djecu, izradili su zaštitnu ogradu koja izgleda kao kompozicija vlaka, a da bi se igralište pokušalo osigurati od ponovnog uništavanja, postavljena je rasvjeta. Sav potreban materijal nabavila je Općina Vratišinec.

U izradi nije bilo šefova, sve se temeljilo na dogovoru. Poslove su međusobno raspodijelili tako da bi muškarci obavili sve teže fizičke poslove, kako bi se pripadnice ljepšeg spola mogle izraziti umjetnički – ukrašavanjem i bojanjem vlakića i gusjenice.

– Najprije je potrebno imati volje upustiti se u neki zadatak s nekim ciljem, a nakon toga treba se potruditi da se taj cilj i ostvari, rekao je Andrija Kvakan, jedan od članova Savjeta mladih Općine Vratišinec.

Već u samom početku obnove uočili su pojedince koji su već tada uništavali, te ih upozorili. Duboko se nadaju da će ovakvo igralište sada potrajati, jer ne može se ni opisati koliko je truda uloženo, ne bi bilo lijepo da se taj trud ponovo uništi. Nadaju se da će pojedinci znati cijeniti nečiji trud.

Savjet mladih za kraj se obratio i mladima koji žele započeti obnovu nečega imaju volje i želje, ali se možda boje nesuglasica u timu, nedostatka vremena ili jednostavno vandalizma kojim cijeli rad pada u vodu. – Tko ima volje i želje neka nam se slobodno javi. Mi u Savjetu mladih uvijek smo otvoreni za sve. Vjerujemo da kao savjetodavno tijelo općinskog vijeća možemo sluhom prema mladima s njihovim prijedlozima ići prema Općinskom vijeću i da će vijećnici dati potporu svim rješenjima koji bi uklonili probleme mladih. Na mladima svijet ostaje. Učinimo našu budućnost i budućnost generacija iza nas lagodnijom za život, zaključili su.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije