FOTO: Proslavljena 25. obljetnica dogradnje kapele u Knezovcu

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je u nedjelju 16. listopada misno slavlje u Knezovcu, filijali župe sv. Jelene u Šenkovcu, u prigodi 25. obljetnice dogradnje mjesne kapele Uzašašća Isusovog.

Zahvalno slavlje okupilo je velik broj župljana toga mjesta koje broji oko 400 stanovnika. Svima njima, a posebno biskupu Mrzljaku i preč. Ivanu Kozjaku koji je, kao tadašnji župnik, podržao proširenje kapelice, dobrodošlicu su zaželjeli župnik preč. Vladimir Kolarić i predstavnici mladih u ime cijele župne zajednice. Župnik Kolarić istaknuo je kako su u tome mjestu, u vrijeme kada je 1991. godine u našoj domovini počelo rušenje crkava i križeva, imali hrabrosti započeti jednu inicijativu koja je donijela svoje plodove.


Biskup Mrzljak kazao je kako povijest ove kapele od 1907. godine govori o tome da su i u ovome malome mjestu živjeli vjernici katolici koji su kao jedna velika obitelj osjećali potrebu da se okupljaju oko jednog duhovnog središta. Napomenuvši da je jedan od glavnih problema u domovini premalo novorođenih, što se očituje i u Međimurju koje je inače najnaseljeniji kraj u Hrvatskoj, biskup je zaželio da se to kroz godine promijeni kako bi mogli rasti kao župna i obiteljska zajednica.

Stoga je potaknuo okupljene da Bogu zahvale za proteklih četvrt stoljeća okupljanja u ovom prostoru, ali i da mole Božju pomoć i snagu za daljnji kršćanski život. U propovijedi je biskup Mrzljak naglasio kako je važno živjeti po Božjim zapovijedima i pravilima koje Crkva čuva i prenosi svim naraštajima.

I dok se mnogi pitaju zašto Crkva ne promijeni ili odbaci neke Božje zapovijedi, moramo se upitati i je li svijet, koji bi htio takve promjene, napredovao u ljubavi i dobroti ili i danas mnogo toga činimo sebi i jedni drugima na štetu. Zaželio je svima da im proslava srebrnog jubileja bude poticaj za učvršćenje i rast u vjeri kako bi živjeli po vjeri i bili na onom jedinom putu u životu kojim se isplati ići.


Na kraju mise župnik Kolarić zahvalio je svim sudionicima slavlja, crkvenom zboru koji je predvodio pjevanje, te svima koji su pomogli i još pomažu obnovu i uređenje mjesne kapele. Posebno je na donacijama zahvalio Općini Šenkovec čiji su načelnik Saša Horvat i donačelnik Vladimir Novak nazočili svetoj misi.

Osnutkom župe u Šenkovcu 1999. godine, mjesto Knezovec sa 400 stanovnika, koje je dotad pripadalo župi Sveti Juraj na Bregu, ušlo je u sastav nove župe. U Knezovcu se nalazila manja kapelica iz 1907. godine oko koje su se okupljali vjernici za vrijeme svetih misa. Godine 1991. pokrenuta je inicijativa da se kapela dogradi kako bi se mise mogle slaviti u zatvorenom prostoru.

Ubrzo se krenulo s dogradnjom većeg sakralnog prostora, koju su novčanim prilozima pomogli mještani, kao i oni koji su odselili u druga mjesta, a prilogom je pomogao i osobno tadašnji župnik Ivan Kozjak. Prije nekoliko godina na kapeli je obnovljena fasada, a u svetištu je obnovljena oltarna freska te su na prozore stavljeni vitraji. U kapeli se mise proslavljaju svake nedjelje i blagdanom uz okupljanje lijepog broja vjernika, javljaju iz Varaždinske biskupije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije