Plaćao pet godina alimentaciju misleći da je dječaku otac

Muškarac koji je pet godina plaćao 750 kuna za uzdržavanje djeteta za koje je mislio da je njegovo dobit će natrag sav uplaćeni novac nakon što je analizom DNK utvrđeno da on nije biološki otac.

Općinski sud u Varaždinu presudio je da mu bivša partnerica i njezin sedmogodišnji maloljetni sin iz jednog sela u Varaždinskoj županiji moraju u roku od 15 dana isplatiti 52.500 kuna, zajedno sa zateznim kamatama, te solidarno pokriti troškove parnice u iznosu od 3375 kuna.

Muškarac je podnio tužbu protiv bivše partnerice i djeteta nakon što je u rujnu prošle godine pravomoćno utvrđeno da nije biološki otac. Nakon djetetova rođenja, smatrajući se ocem jer je bio u vezi s tuženom, priznao je očinstvo i nakon prekida veze plaćao 750 kuna mjesečno za uzdržavanje.

Radio je na terenu i preko trajnog nalogaredovito uplaćivao novac od 2009. do kraja 2014. godine. No, kad je lani analizom DNK utvrđeno da on zapravo nije dječakov otac, odlučio je zatražiti povrat novca tužbom podignutom na Općinskom sudu u Varaždinu.

Smatra da je bivša partnerica morala znati da je bez ikakve osnove primala novac za uzdržavanje. Ona je priznala njegov tužbeni zahtjev, no navela je da mu ne može vratiti novac jer je samohrana majka dvoje maloljetne djece, a sve troje žive od 2600 kuna mjesečnih prihoda.

U presudi se obrazlaže da prema Zakonu o obveznim odnosima dio imovine koja na bilo koji način prijeđe drugoj osobi, a da taj prijelaz nema osnove u pravnom postupku, odluci suda ili druge nadležne vlasti, stjecatelj mora vratiti, a ako to nije moguće, dužan je nadoknaditi primljenu vrijednost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije