FOTO: Studentski projekt Nikola Zrinski Sigetski

Pod pokroviteljstvom Međimurske županije, studenti druge godine Stručnog studija Menadžment turizma i sporta Međimurskog veleučilišta će tijekom petka i subote u središtu Čakovca provesti povijesno-kulturni projekt “Nikola Zrinski Sigetski”.

U tome će im pomoći kao partneri projekta Zrinska garda Čakovec i Knjižnica ‘Nikola Zrinski’ Čakovec Sponzori projekta su Zrinski d.d., Solo Slanje d.o.o., a suradnici Srednja škola Prelog, Anamaria Jasek, Muzej Međimurja Čakovec, LM Komunikacije, Likovno udruženje Čakovec, Turistička zajednica Nedelišće i Turistička zajednica grada Čakovca.

Sve se to provodi u sklopu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke. Projekt ‘Nikola Zrinski Sigetski’ započeo je u 3. mjesecu 2016. godine kao drugi po redu kulturno-povijesni studentski projekt. Matija Brumen, Mateja Gača, Mateja Krušec, Veronika Srnec, Vlatka Tišlarić i Kristina Žganec su studenti 2. godine stručnog studija Menadžmenta turizma i sporta koji pod vodstvom mentorice Đurđe Somođi i mentora Nenada Breslauera, rade na organizaciji inovativnog kulturno-turističkog programa kojim će građanima, posebno mlađoj generaciji, približiti slavnu povijest obitelji Zrinski iz 16. st. poznatu po viteštvu i junaštvu diljem Hrvatske, ali i Europe. Svi su oni u tome volonteri.

Petak je započeo prikazom žive statue (Danka Brumen) koja je u hladovini Doma sindikata na zabavan način u interakciji sa slušateljima pričala čakovečke legende. Dojmljivom izgledu doprinijela je gospođa Marija Crnčec iz Varaždina. Istovremeno su u Igraonici ‘Bamblek’ čakovečke knjižnice učenici I. OŠ Čakovec – PŠ Krištanovec pod mentorstvom Veronika Kapelari Horvat čitali svoje uratke o Zrinskima. Među slušateljima su bili učenici koji su se izmjenjivali, a toga su dana bili u Čakovcu. Danas će još od 15,00 do 17,00 sati biti na Trgu Republike izložba dječjih likovnih radova i čitanje povijesnih priča, a u Macanovom domu će od 17,00 do 19,00 biti provedene Igre bez granica.

Kod Opkopa Staroga grada Zrinski u 17,00 sati će biti primanje dječaka u red vitezova (prijave na mobitel 099 859 4321). Sat kasnije će biti primanje djevojčica u red dvorskih dama (prijave na mobitel 099 859 4321).

Nako toga selimo u Prelog gdje će u 19 sati Srednja škola Prelog spravljati Sekeli gulaš, prezentacija srednjovjekovne kuhinje. Za 20,00 sati je najavljena noćna borba vitezova.

Cijeli dan (Trg Republike):
Vitezovi Zelingradski (opkop Starog grada)
Slikari šesnaestog stoljeća – LUČ Čakovec
Prezentacija kovanja – novčić Nikole Zrinskog Sigetskog

Subota, 24.9.2016.
Žive statue (na Franjevačkom trgu kod fontane, kod zgrade Scheier i spomenika Nikola Zrinski Sigetski)
10,00 – 12,00 – čitanje Čakovečkih legendi
Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec
10,00 – 12,00 – izložba dječjih likovnih radova i čitanje povijesnih priča
Trg Republike
11,00 – povijesna postrojba i povorka koja se kreće do Trga Republike
11,25 – povijesna ceremonija
12,00 – pucanj iz topa
Zgrada Scheier
12,30 – izložba radova likovne kolonije i radova učenika osnovnih i srednjih škola Međimurja na temu Nikola Zrinski Sigetski – prizemlje

– dodjela nagrada sudionicima natječaja na temu ‘Nikola Zrinski Sigetski i obitelj Zrinski’
– prikaz rada tiskarske preše iz 16. stoljeća

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije