Josip Đebi iz Mačkovca u Češkoj pronašao dio imovine Zrinskih

Mr. Josip Đebi iz Mačkovca, koji već godinama putuje po Europi i istražuje povijest Međimuraca, posebno obitelji Zrinski, tvrdi da je u južnoj Moravskoj u Češkoj pronašao dio imovine Zrinskih!

– U dvorcu Bitov na svoje sam oči vidio, ali nisam smio fotografirati, veliku zbirku oružja koje je posjedovao Nikola Šubić Zrinski. Na cijelom zidu jedne prostorije nalaze se razni mačevi i kacige za konje, a u staklom zaštićenom stolu nalazi se i pozlaćena, dijamantima ukrašena sablja Nikole Šubića Zrinskog. Vidio sam i razne bodeže, kubure i slično, a na zidu su i dvije slike, crteži N.Š. Zrinskog – kaže.

I sam kustos mu je, tvrdi, rekao da je to zbirka oružja koje je pripadalo Zrinskom. Daljnjim istraživanjem došao je do podataka da se ta zbirka nalazila u Čakovcu u posjedu Nikole VII. Zrinskog, a nakon njegove pogibije naslijedila ju je supruga Sofija. Kad se imovina Zrinskih zapljenjivala, izborila se da dio ostane njezinu sinu Adamu Zrinskom, koji je poslije poginuo u bitki s Turcima.

Udovica Katarina 1693. preudala se za Čeha Maximiliana Arnošta II. Jankovskog, vlasnika dvorca Bitov, u koji je i prenijela dio zbirke. Danas je vlasnik oružja država Češka.

Josip Đebi o svemu tome izvijestio je međimurskog župana Matiju Posavca i predložio da se uspostavi suradnja između dviju država te dogovori otkup ili barem posudba zbirke radi izlaganja u Čakovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije