Svetom misom i priredbom obilježena 100-ta obljetnica rođenja Franje Baloga

Predvečerje i večer četvrtka 15. rujna u Kotoribi su bili posvećeni njihovom sinu, pokojnom svećeniku Franji Balogu. Štovatelji njegova imena i djela proslavili su tada 100-tu obljetnicu njegova rođenja, a tri dana prije stvarnog rođendana.

Započelo je u mjesnoj župnoj crkvi koncelebriranom sv. misom po nakani za ‘slavljenika’. Misno slavlje je vodio njegov nećak vlč. Josip Balog uz prečasnog Antuna Hoblaja iz Preloga svećenike Pavla Markača iz Svete Marije i domaćeg župnika Marinka Prsteca. Na misnom slavlju je Josip Balog, danas župnik u Granešini,svjedočio život uz strica, a s puno poštovanja i ljubavi govorio je o njegovom životnom putu koji je započeo u obitelji u kojoj je Franjo bio prvi od 13-tero djece majke Marije i oca Vinka.

Istaknuo je kako ga je u red svećenika zaređenjem uveo kardinal, blaženi Alojzije Stepinac 1941. godine da bi ga odmah potom poslao u pastirsku službu u susjednu župu Donji Vidovec gdje je ostao pola stoljeća i još jedno ljeto ostavivši neizbrisivi trag u duhovnom životu Donjovidovčana s kojima se stopio u jedno. Bio je uz njih i za njih već u vrijeme 2.svjetskog rata boreći se protiv mađarizacije i za materinski jezik.

Bio je uz njih i za njih i poslije rata kada je komunistički režim želio zatomiti vjeru u Boga. U toj vječitoj borbi je uspio ostavivši veliki trag u toj sredini kao i u svojem cjelokupnom pastoralnom pohodu. Uz služenje Bogu on je u tišini župnog dvora spisateljski stvarao.

Ta njegova vrijednost je prepoznata i pretvorena u glazbu, a stihovi su te večeri glazbeno oblikovani. Učinili su to pjevači župnog zbora Kotoribe, glumci i tamburaši KUD-a Kotoriba koji su bili organizatori i nositelji događaja u mjesnom domu kulture, a kojeg su uobličili Anica Jauk i Vinko Horvat.

Stihove su govorili Dragutin Matotek, Ana Radmanić i Dino Krznar, a posebni gost večeri je bio akademski glazbenik Martin Srpak iz Zagreba, čovjek donjovidovskih korijena koji je uglazbio štihove šest pjesma vlč. Baloga i to samo zato jer je s njime blisko surađivao.

Kako je kazala voditeljica priredbe Dijana Šarek okupljeni u dvorani u crkvi došli su zahvalili Gospodinu i Franji Balogu za svako dobro i plemenito djelo kojim ih je darivao. Njezino dostojanstveno vođenje priredbe još je više podiglo značaj i radost događaja.

Za kraj, duboki naklon realizatorima obilježavanja ovog jubileja uz poruku da velikani Kotoribe nikada neće umrijeti dok je takovih ljudi. Općinsku vlast predstavljao je predsjednik OV-a Kotoriba Zoran Radmanić.

Vlč. Balog blago je u gospodinu preminuo u ožujku 1998. godine kada su mu bile 82. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije