VIDEO: Milenijsko izdanje Stare Drave, ali i apel HEP-u

>> VIDEO: Milenijsko izdanje Stare Drave, ali i apel HEP-u

Uputite se u avanture egzotičnog krajolika Stare Drave blizu Delta Bednje te u divljine Donjeg Međimurja nadomak Svetoj Mariji! Priču i 12-minutni video donosi vam Damjan Kolarek.

Snimili smo još jedan novi 12-minutni video, moglo bi se reći u svrhu zabave, no prvenstveno s ciljem Zaštite prirode, ali između ostalog da bi gledatelji dobili jedinstven ugođaj negdašnje Stare Drave, sjetili se bijelih sprudova, vrućeg pijeska, spojili smo starinsko sa modernim. Istina, u muzičkoj podlozi sada ne svira “Raca plova po Drovi”, glazba je više prilagođena mladima, pa je ritam ubrzan uz pregršt događanja, akcije i adrenalinskih zbivanja boravka vani u prirodi za vrijeme ljetnog školskog ‘ferija’.

Ove godine dobili smo pojačanje na snimanju, zato imamo kvalitetne snimke Drave iz zraka, a što je neophodno. Ovom prilikom zahvaljujem Davidu Mustaču na pomoći i na ustupljenim snimcima. Naš ugledni hrvatski biolog i publicist Goran Šafarek, stručnjak za hrvatske rijeke, Dravu je ovdje prikazao u dosad još neviđenim scenama. Uživat ćete u svakom njegovom kadru, uz kratke tranzite kroz ovaj video upoznati sve naše dravske životinje: crnu rodu, sive i bijele čaplje, dabra, pčelaricu i ribič-ftiča.

Kada već govorimo o prirodi, životinjama, pticama, i kada je prikazan čovjek u prirodi, a ne priroda bez čovjeka, onda se tom ljepotom borimo protiv politike! Kroz video se manifestira sloboda i dinamičnost suživota sa prirodom i tu politici nema mjesta, sve dok se djeca bezbrižno vesele svom alternativnom životu u prirodi uz rijeku Dravu, zapitajmo se koliko je još takvih sela ostalo u Hrvatskoj i dolazi li doba kada će jedan takav svijet izumrijeti ovdje i kod nas?!

Sve što je ružno izostavljeno je iz ovog videa, a radi se o podnožju HE Dubrava u neposrednoj blizini. Naime, HEP/Hrvatske vode/HOPS/Vodogradnja Varaždin, vrše neke nespecifične radove podno brane kod Svete Marije, a zadnji takav pothvat desio se godine 2007., regulacijom iskapanja šljunka i potkopavanjem brane na tom mjestu.

Međutim, svi su tamo upoznati sa šećerom koji dolazi na kraju, a to je “obaloutvrda”. Pošto im je ugrožen stup dalekovoda zbog erozije Stare Drave, HEP/Hrvatske vode planiraju novo iznenađenje; kako bi učvrstili stup tog dalekovoda, u srcu Stare Drave sprema se 250 metara dugačka kamena obaloutvrda, i sve to na lokaciji na kojoj su snimljeni posebni kadrovi Stare Drave u svrhe ovog videa (prikazano je od 4. minute). U tom najljepšem krugu na Staroj Dravi kod samog ušća Bednje u Dravu je i sredina naše rafting staze – između naselja Svete Marije i Malog Bukovca.

Čudi me kako se HEP još uvijek služi nekim nazadnim i zaostalim praksama, umjesto da smisle odgovarajuću alternativu, budući da se javno hvale svojim milijardama, tada im nebi bio neki problem konstruirati prototip dalekovoda. Nek se ugledaju na naprednije zemlje i neka projektanti spase taj dio riječne obale. Vjerujem da će njihovi inženjeri naći druga rješenja, a ne baktati se ružnim kamenjem koje bi uvelike moglo narušiti krajobraznu vrijednost same rijeke, a koja je već i previše ostavljena na biološki minimum.

Kako bi taj dio Drave ostao netaknut, pokrenuta je i kampanja kojoj su se odazvale brojne Zaštitarsko-ekološke udruge u svrhu zaštite i očuvanja prirode. Uskoro izlazi nešto za medije u tiskanom izdanju.

Ovom prilikom apeliram na HEP da učini i nešto korisno za opće dobro, napokon da otvore onaj “prolaz kroz branu HE Dubrava” i da povežu regije! U tom slučaju bio bi to prolaz samo za pješake i bicikliste, a ne samo za njihove družine koji jedini za sada koriste takve povlastice samo za sebe. (A poznato je što ‘oni’ dolje sve uživaju).

Samim time smatram da bi upravo sa tog mjesta krenula fantastična biciklistička ruta, prvenstveno jer bi spajala Međimursku županiju sa susjednom Varaždinskom te Koprivničko-križevačkom županijom. Izvanredni su to aduti za jednu takvu rutu. Na prvi mah, prolaz za bicikliste vezao bi se od Svete Marije preko brane HE Dubrava do Velikog Bukovca, ili obrnuto.

Brane ne skrivaju ništa osim dramatičnog pogleda na ostatke ostataka starog korita rijeke Drave, i sa tog mjesta reguliraju vodotok, što znači da voda cirkulira, a struja se ne proizvodi… Dovoljno je napraviti pregradu za prolaznike i bicikliste, te asfaltirati dio puta dolje prema Velikom Bukovcu. Mačji kašalj za HEP, a velika usluga za boljitak cijelokupne zajednice. Za sad susjedna Mađarska ima bolje sređene te biciklističke rute od Hrvatske. Spomenuo sam to županu i načelnicima bližih Općina, te nekim biciklističkim udrugama, zato sada preko medija dajem na znanje i svima ostalima koji bi podržali ovakvu inicijativu!

I prije nego se HEP kod HE Dubrave maksimalno ogradi od bilo čega, pravim ogradama ili nekim drugim, lovci na somove već su u šoku. Spominje se dizanje nove ograde od objekta strojarnice same centrale sve do Svetomarskog mosta, dakle onaj dio koji je oduvijek slobodan, kako bi se kompletan vanjski prostor ogradio i time automatski ograničio pristup bilo kakvom slobodnom kretanju nezaposlenih individua, ribiča i sl.

Unatoč znakovima zabrane na stotinjak metara od njihovog objekta, nitko drugi ne prilazi osim ribiča koji se žele okušati u hvatanju nešto većeg plijena. Čemu onda sada – nakon gotovo 30 godina svog rada, odjednom HE Dubrava želi na takav apsurdan način ograničiti pristup ribičima, prolaznicima, biciklistima, pa i djeci, sa dodatnim podizanjem nove, apsolutno nepotrebne ograde oko platforme koja im je već ionako dovoljno izolirana! Smatram da gospodarima rijeke neki projekti postaju nadasve rigorozni.

ŽIVJELA DRAVA, ŽIVJELA PRIRODA!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije