FOTO: Donjom Dubravom se širio miris ljuka

>> Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje (Donja Dubrava, 28.8.2016.) Foto: M.H.

Danas točno u podne Darko Horvat, tehnički ministar poduzetništva i obrtništva u Vladi RH, otvorio je u Donjoj Dubravi tradicionalnu manifestaciju Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje koja je proslavila svoj deseti rođendan o čemu je na otvaranju govorio Josip Sabol, glavni organizator manifestacije i predsjednik Ekološke udruge Duga suorganizatora manifestacije.

Pokroviteljstvo nad manifestacijom preuzela je Međimurska županija, pomogla joj je i Općina Donja Dubrava. Pozdravljajući posjetitelje i izlagače, njih 45 iz pet županija, u dvorištu Doma kulture Zalan općinski načelnik Dražen Miser je rekao:

– Ova manifestacija je pokazatelj kako se upornošću i kohezijom između Općine, općinskih udruga, Županije, ministarstva i u malim mjestima mogu održavati kvalitetne manifestacije koje imaju svoj karakter i vrijednost i za izlagače, a posebno za mještane kao i posjetitelj iz susjednih mjesta. Pohvalio je sve članice Udruge žena, Crvenog križa, Podružnice umirovljenika na pripremljenim i izloženim jelima u općinskoj vijećnici koja je bila premala da primi namjernike koji su željeli probati jela na bazi doobravskog ljuka.

Osim tradicijskih vrijednosti ovdje su tako predstavljene i kulinarske majstorije koje je bilo moguće probati samo u Donjoj Dubravi uz plesne i glazbene prikaze KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava Puhačkog orkestra. Iskazali su se i ovdašnji branitelji koji su pripremili jelo za izlagače. Sav rad je bio volonterski. Miser se posebno zahvalio ministru Horvatu čije je ministarstvo povodom ove 10 obljetnice i projektne prijave znatna sredstva za razvoj manifestacije.

– Hvala gospodine ministre i župne na sredstvima za ovu manifestaciju jer Općina zna to cijeniti – rekao je na kraju Miser.

Ispred MŽ-e govorili su Sandra Herman, zamjenica međimurskog župana, dok je župan Matija Posavec rekao kako je sretan zbog županijske raznolikosti koje vrijedni Međimurci znaju iskoristi. Donja Dubrava je jedan od dokaza korištenja onog što su baštinili da bi već sutra postala prepoznatljiva diljem Hrvatske.

– Danas puno luka v Dobravi imamo pak se mi s njim saki den z Dobravom štimamo – parafrazirao je župan male osmoškolke koje su na simpatičan način, onako dječji, u stihovima prezentirale svoje mjesto. – Ovo je jedna poduzetnička aktivnost s koje izlagači odlaze sa sklopljenim poslovima, a ekološki proizvodi koje ste izložili imaju svoju cijenu – rekao je u uvodu Darko Horvat te predložio da taj dobravski proizvod već sutra bude zaštićen poput nekih međimurskih autohtonih proizvoda.

Posebno je pohvalio gospodina Sabola, vizionara ove manifestacije te se je prisjetio svojih riječi od prije tri godine kada je rekao da će se život vratiti u Donju Dubravu. Osvrnuo se je na njen napredak i razvoj obećavši da će biti uređena na gradski način.

Horvat je podijelio zahvalnice organizatora sumještankama Veroniki Markušić, Sidoniji Klarić i profesoru Željku Sobotki iz Zagreba koji su svih ovih godina prisutni na manifestaciji, a posebnu nagradu u vidu knjige dao je Josipu Sabolu. Njemu su nagradu dali i gosti iz Bjelovarsko-bilogorske županije pohvalivši ga za uzornu suradnju.

Profesor Sobotka je održao, kao i svaki puta, zanimljivo predavanje o nutritivnim moćima ljuka. Valja spomenuti i vrijednu izložbu Udruge žena koje su izložile na trpezu Informativnog centra sijaset domaćih delicija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije