Slavni kuhari otkrivaju recepte za domaći sladoled, cheesecake i kultni talijanski semifreddo, priprema je brza i jednostavna, bez stajanja uz štednjak.
Uz samo pet sastojaka napravite neodoljivi desert bez uključivanja pećnice, predlaže popularni nizozemski kuhar Rudolph Van Veen. Potrebno je 150 g maslaca, 50 g tamne čokolade, 200 g šećera, 60 g kakaa u prahu i 200 g integralnih keksa.
Istopite maslac i čokoladu u dvije odvojene posude, a kalup za kolač dobro namastite i obložite papirom za pečenje. Pomiješajte otopljeni maslac sa šećerom i kakaom. Usitnite kekse i prelijte čokoladom pa dodajte smjesu s maslacem. Dobro promiješajte te ulijte u kalup i stavite u hladnjak na dva sata. Dok čekate da se kolač s keksima stisne, napravite pravo ljetno osvježenje u čaši – “slushy”.-piše Gastro.24sata.hr
To je zapravo izmrvljeni led preliven sokom od voća. Na primjer, kombinirajte jagode i naranču. Ocijedite sok od naranče i ulijte ga u blender. Zatim dodajte nekoliko narezanih jagoda i sve usitnite. Želite li da sok bude malo gušći, dodajte oko pola banane. Nakon toga umiješajte kocke leda i još usitnite. Ako nemate blender ili multipraktik, led možete usitniti i pomoću krpe i valjka za tijesto. Omotajte kocke leda u krpu i prvo valjkom lagano udarajte da se usitni pa valjajte preko krpe dok ne bude potpuno sitan. Dodajte u čašu i prelijte sokom.
Za sve ljubitelje kave Rudolph predlaže trifle (desert u čaši ili posudi) s piškotama i espressom. Obložite unutrašnjost posude prozirnom folijom. Umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu i dodajte lješnjake, bademe, kandiranu narančinu koru te komadiće čokolade. Skuhajte kavu i u nju umočite piškote pa ih redajte po dnu i sa strane posude. Otopite čokoladu i ulijte u kalup. Ostavite u hladnjaku preko noći.
Prijedlog Nigelle Lawson i Rachael Ray
Kuharica Nigella Lawson predlaže cheesecake s limunom. Za koru ispulsirajte 200 g keksa i 100 g maslaca, a kremu napravite od krem-sira, slatkog vrhnja, šećera u prahu i soka od jednog limuna. Rachael Ray obožava semifreddo – poluzamrznuti desert kojem čar pruža vrhnje. Kuharica često priprema onaj s avokadom koji može zamijeniti vrhnje, a omiljen joj je i semifreddo s orašastim plodovima i čokoladom.
Otopite malo maslaca na laganoj vatri pa dodajte grubo mljevene orašaste plodove, šećer i malo soli. Sve kuhajte dok se šećer ne otopi te smjesom obložite duguljasti kalup, npr., onaj za mesne štruce. U blenderu ispulsirajte avokado, kondenzirano mlijeko i limunov sok. Istucite vrhnje za šlag pa dodajte pireu od avokada. Sve prelijte preko orašastih plodova i stavite u zamrzivač na četiri sata. Naravno, ljeto nije pravo ljeto bez sladoleda, a i njega možete napraviti kod kuće. Istucite slatko vrhnje, ali ne do kraja. Možete dodati malo metvice pa šećer u prahu, vanilin šećer te limunov sok i koricu za aromu. Prema želji, dodajte i ispasirano bobičasto voće ili breskve. Sve promiješajte pa dodajte jogurt. Izlijte smjesu u posudu i ostavite u zamrzivaču, a svakih pola sata žustro promiješajte vilicom kako bi bio gladak.
Semifreddo od pistacija i malina
Sastojci:
2 jaja
4 žumanjka
1/3 šalice šećera
1 i 3/4 šalice vrhnja
2/3 šalice pistacija
300g malina
prema želji jestiva zelena boja
Priprema:
Pomiješajte jaja, žumanjke i šećer te pustite da krčka iznad lonca s toplom vodom od tri do četiri minute dok se ne zgusne. Maknite s plamena i miješajte još nekoliko minuta dok se ne ohladi. U smjesu polako umiješajte vrhnje, boju za kolače, narezane pistacije i dvije trećine količine malina. Ulijte u kalup obložen papirom za pečenje, pokrijte i zamrznite preko noći. Preokrenite s kalupa na pladanj i ukrasite ostalim malinama.