FOTO: DVD Donji Mihaljevec proslavio 90. rođendan

Svečanim mimohodom od mjesnog vatrogasnog doma pa do Sportskog parka ‘Prek druma’ u Donjem Mihaljevcu obilježen je 90. rođendan DVD-a Donji Mihaljevec. Tom činu su nazočili brojni mještani, gosti i uzvanici iz desetak suradničkih DVD-a.

Pokrovitelj njihove proslave bilo je VMO Donji Mihaljevec u čije ime je slavljenicima čestitala njegova predsjednica Anamari Bartolić, Među čestitarima je bila općinska načelnica Đurđica Slamek. U ime VZ-e Međimurske županije tu je bio Robert Meglić, zamjenik zapovjednika JVP Čakovec, Đuro Hrašćanec čestitao im je u ime Kluba vatrogasnih veterana Međimurske županije, a ispred VZP općina Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec i Sveta Marija Andreas Lisjak. Čestitkama se pridružio i svetomarski župnik vlč. Pavo Markač. Svečanost je uveličala i predsjednica OV-a Marija Frančić.

Predsjednik društva Zdravko Kranjec je govorio o minulih 90 godina

O minulih 90 godina društvenog rada govorio je aktualni predsjednik Zdravko Kranjec. – 1926. g na osnivačkoj skupštini DVD-a Donji Mihaljevec bilo je 19 članova. Prvi predsjednik društva bio je Franjo Pongrac, tajnik Antun Kostel, zapovjednik Franjo Markovic, zamjenik zapovjednika Stjepan Pongrac, a blagajnik Stjepan Habuš. Ovi podatci su uzeti iz vatrogasnog zbornika iz 1939 godine.

U društvu je do kraja godine ukupno bilo 36 članova. Društvo je uz pomoć mještana i mjesnog odbora 1926.godine nabavilo prvu opremu, vatrogasne kape. Dvije godine kasnije i 19 komada vatrogasnih odjela i kaciga koje i danas imamo u našem spremištu. 1929 godine sagrađeno je privremeno vatrogasno spremište, dok se 1957.godine izgradilo sadašnje – istaknuo je Kranjec.

Od značajnijih događaja u povijesti valja izdvojiti 1961. godinu kada je kupljena prva vatrogasna zastava. Tokom godina nabavljeno je dosta opreme koju još i danas privremeno koriste. Nabavljeno je i ukupno 37 svečanih i radnih odjela od kojih se neka nalaze kod starih vatrogasaca kao uspomena na godine njihovog djelovanja. Prvi vatrogasni kombi kupljen je 1966. godine te je sumještanima i udrugama služio punih 18 godina. 1976. izvršena je dogradnja vatrogasnog doma u kojoj je izgrađeno današnje spremište i garaža za kombi. Kako su uvjeti gašenja bivali sve teži nabavljala se novija i bolja oprema.

DVD-o je svih ovih godina aktivno sudjelovao na svim vatrogasnim natjecanjima kao i na proslavama u bližoj okolici, a i šire. Tu je prikupljeno niz priznanja i zahvala koje i danas čuvaju na zidovima vatrogasnih prostorija. Posebno treba izdvojiti zadnji deset godina gdje rad vatrogasca doseže veću višu razinu i postaju prepoznatljivi po radu s mladima gdje se posebno ističu Božidar Vlah i Dejan Kočiš.

Predsjednik je rekao da su im poslije toga police na zidovima doma ukrašene peharima i odličjima iz natjecanja koja su djeca postigla i donijela. – Ponosni smo što smo proteklih godina uspjeli urediti vatrogasni dom te vratiti stari sjaj staroj šprici. Uspjeli smo obnoviti i nabaviti opremu koja nam je bila potrebna. Danas dobrovoljno vatrogasno društvo broji 59 članova a s ponosom moram reći da su mještani cijelog sela naši pomažući članovi.

Od ove godine DVD-a Donji Mihaljevec po prvi puta u povijesti društva ima 4 ženske članice s položenim ispitom za vatrogasca te im ovim putem čestitamo – završio je ponosno predsjednik. Zahvalio se svima koji su pomogli ovu proslavu na kojoj su onima najzaslužnijima dodijeljena vatrogasna priznanja.

Obol svečanosti su dali članovi KUD-a Ivan Mustač-Kantor iz Svete Marije i Kotoripske mažoretkinje, a na zabavi je svirao glazbeni sastav ‘Mustač bend’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije