U Žabnik dolaze najbolji književnici i pjesnici iz ovog dijela Europe

Festival suvremene poezije ‘Murakon 2016.’ održava se 30.srpnja 2016. u Žabniku, a započinje u 20 sati. U idiličan krajolik rijeke Mure, na festival na koji dolaze najbolji mladi i nešto stariji književnici iz ovog dijela Europe, poziva Zlatko Kraljić, direktor i glavni urednik ovog festivala.

Najveći i najkvalitetniji skup književnika i pjesnika u ovom dijelu Europe održati će se slijedećeg vikenda, točnije u subotu 30. srpnja u Žabniku, naselju Općine Sveti Martin na Muri, u prekrasnom ambijentu i krajoliku rijeke Mure, koja je inspirator mnogim umjetnicima. Jedan od njih je i Zlatko Kraljić, pjesnik, književnik, slikar i svestrani kulturni djelatnik iz Svetog Martina na Muri, koji je utemeljitelj, a danas direktor i glavni urednik MURAKONA, festivala suvremene poezije koji će se održati treći puta za redom.

Pred održavanje priredbe razgovaramo sa Kraljićem, koji živi u slovenskom Velenju, ali često je u Hrvatskoj i Međimurju, a po svuda uživa poštovanje i povjerenje pjesnika, književnika i drugih kulturnih umjetnika i stvaratelja. Kraljić najavljuje MURAKON za kojeg tvrdi kako okuplja ono najbolje što književnost i pjesništvo ima u ovom dijelu Europe, a sam vrh toga dolazi u Žabnik, odnosno Sveti Martin na Muri, osim turističkog sada i kulturno središte naše županije i regije.

– Minula dva MURAKONA opravdala su moja očekivanja, ali još više domaćina Općine i Turističke zajednice Sveti Martin na Muri, a najviše publike, odnosno prijatelja pisane i izgovorene riječi, pjesnika i književnika koji su gostovali na priredbi. Ove godine, dakle posljednje srpanjske subote na MURAKON dolaze zaista najbolji pjesnici i književnici, koji se niti jednog trenutka nisu dvoumili, doći ili ne doći ovamo, jer s minula dva MURAKONA u svijet su odaslane lijepe riječi i slike.

Prvo ime je Božica Jelušić rodom iz Pitomače, ovog trenutka najbolja hrvatska književnica. Odmah do nje je Marko Gregur iz Koprivnice, višestruko nagrađivani mladi pjesnik koji svoja djela objavljuje u američkim književnim časopisima. Tu je i međimurska svestrana mlada umjetnica Kristina Štebih dobitnica brojnih nagrada i priznanja na državnoj razini. Mi dodajemo i novinarka i radijska voditeljica.

S posebnim zadovoljstvom najavljujem i dolazak i nastup poznatog slovenskog književnika Petra Semoliča i Emira Sokolovića književnika iz Zenice u BiH, dobitnika prestižnih europskih priznanja i nagrada. Dolaze i sudionici prethodnih MURAKONA te imena koja će biti ugodna iznenađenja za posjetitelje. Bit će to svojevrsni ‘mix’ mladih i nešto starijih umjetnika te će tako biti zadovoljeni ukusi svekolike publike. U glazbenom dijelu ili pozadinskom ugođaju svirati će ‘jazz glazba’ naravno uživo, kao što će biti i sve ostalo.

Ukratko, sve najbolje što imaju književnost i pjesništvo ovog dijela europe biti će u subotu 30. srpnja 2016. uz Muru kod Žabnika, te pozivam sve oni koji su gladni lijepe pisane riječi da dođu i uživaju u programu kroz koji će voditi domaća snaga Anđelka Klemenčić, naglašava Zlatko Kraljić, zahvaljujući Općini i Turističkoj zajednici Sveti Martin na Muri, na podršci i svemu što čine i daju za MURAKON i kulturu općenito.

Božica Jelušić u predgovoru i najavi MURAKONA 2016. piše: ‘Kao i protekle dvije godine, jedno je sigurno; Otići ćemo odavde bogatiji, puniji, prosvjetljeniji i radosniji, s osjećajem nagrade, što nam je bilo omogućeno da protječemo s rijekom i da osjetimo ‘čudesno u običnom’ (Emerson), što je uvijek pouzdan znak da smo bili s pravim ljudima na pravom mjestu u blagoslovljenom trenutku postojanja’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije