Hotel Varaždin u Selcu promijenio naziv! No znate li zašto je nosio baš to ime?

Od ove godine Hotel Varaždin u Selcu više ne postoji! Građevina je, istina, i dalje na istome mjestu, ali ime Varaždin, koje je ovaj turistički objekt nosio otkako je izgrađen 1971. godine, odlazi u povijest.

Bila je to odluka vlasnika, tvrtke Jadran d.d. iz Crikvenice, a ime je hotel promijenio s početkom turističke sezone i sada se zove – Hotel Katarina.

Sveta Katarina – zaštitnica Selca

– S obzirom da je hotel Varaždin najveći hotel u Selcu, složili smo se s predstavnicima lokalne zajednice da će dostojno nositi ime zaštitnice mjesta, Sv. Katarine – izjavio je Dino Manestar, predsjednik uprave Jadrana.

I dok se renovirani hotel, sada s četiri zvjezdice, nada poslovnom iskoraku u budućnosti, nas je više zanimala povijest ovoga objekta.

Evo što o toj temi pišu Varaždinske vijesti u broju od 10. srpnja 1971. godine, u članku pod naslovom ‘Otvoren Hotel Varaždin u Selcu kraj Crikvenice’.

Investicija od 40 milijuna dinara

– Uz prigodnu svečanost u četvrtak je u Selcu kraj Crikvenice otvoren novi hotel A kategorije, kojeg je izgradio varaždinski Kombinat Zagorje, a poslovat će u sastavu poslovne jedinice Domos, Njivice. Uz nekoliko stotina mještana i turista te predstavnika društveno-političkih organizacija i JNA, svečanom otvorenju prisustvovali su i odbornici oba vijeća Općinske skupštine Varaždin. Na svečanom otvorenju novosagrađenog objekta govorili su Geno Šušnjar, potpredsjednik Izvršnog vijeća Sabora SR Hrvatske, ing. Vatroslav Bogdanović, predsjednik Općinske skupštine Varaždin, te Petar Bogović, direktor poslovne jedinice Domos Njivice varaždinskog Kombinata Zagorje. Na kraju svečanosti Oktavijan Domjan, predsjednik Općinske skupštine Crikvenica, simboličkim presjecanjem vrpce otvorio je novoizgrađeni hotel, za čiju izgradnju je utrošeno oko četrdeset milijuna dinara – stoji u članku.

Hotel bio otvoren tijekom čitave godine

Također se dodaje da Hotel Varaždin raspolaže sa 500 kreveta, a zanimljivo je i da je tih godina u vrijeme bivše države hotel bio otvoren – tijekom čitave godine!

– Relativno dobar posjet gostiju zabilježen je u predsezoni, a smanjenim kapacitetima radi se i u posezoni, pa čak i u izrazito zimskim mjesecima – pisale su tih godina Varaždinske vijesti.

Zanimljivo je da je tadašnji Građevinsko-industrijski kombinat Zagorje imao, pisale su novine u ono doba, ozbiljne planove za širenje i na turističku djelatnost te su osnivani samostalni OOUR-i. No ta djelatnost ipak nije dugotrajno opstala u okviru poduzeća.

Povelja s grbom i pečatom Grada Varaždina

O vezi Varaždina i novog Hotela Katarina svjedoče i svjedočit će stare razglednice Selca, ali i pohranjene slike, pečati i umjetnička djela pohranjena u hotelskoj arhivi, koja nam je dostavila direktorica hotela Branka Pelić.

Tako je primjerice hotel svojevremeno dobio posebnu Povelju s grbom i pečatom Grada Varaždina, doznali smo od direktorice.

S vremenom je od veze Hotela Varaždin s gradom čije je ime nosio ostao samo naziv i određena arhivska građa, a danas, s 2016. godinom, i ta veza postaje dio povijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije