Bijele rode diljem županije ove godine donijele 25 mladih jedinki

Javna ustanova za zaštitu prirode i ove je godine provela monitoring bijele rode na području Međimurske županije koji se sastojao od prebrojavanja postojećih gnijezda, utvrđivanja uspješnosti gniježđenja i prebrojavanja mladih roda u gnijezdima. Monitoring se odvijao u dvije faze.

U prvoj fazi od 20. travnja do 20. svibnja sakupljali su se podaci o lokacijama aktivnih gnijezda, dok se u drugoj fazi od 15. lipnja do 10. srpnja bilježila uspješnost gniježđenja i broj mladih u gnijezdima., piše Medjimurska-priroda.info.

Od ukupno 32 zabilježena gnijezda na području Međimurske županije aktivno je 21 gnijezdo. Od toga ih je 11 aktivno s mladima, a 10 bez mladih. U 11 aktivnih gnijezda s mladima zabilježeno je 25 mladih jedinki (prošle godine bilo ih je 23, a 2013. godine čak 48!). U međimurskom selu roda – Kotoribi, od ukupno 5 gnijezda aktivno ih je 4 u kojima je zabilježeno ukupno 14 mladih.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih i doprirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Stoga se stanje bijelih roda pažljivo prati u cijeloj Europi. Iako je populacije bijelih roda u Hrvatskoj još uvijek stabilna, potrebno je osvijestiti vrijednost bijele rode kako bismo izbjegli negativna iskustva zapadnoeuropskih zemalja gdje je u prošlosti zbog neodrživog razvoja pao broj ovih prepoznatljivih ptica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije