Sjetili se kako su zaustavljeni tenkovi JNA na putu u Sloveniju

Mursko Središće danas se prisjeća događaja vrućeg ljetnog dana 28. lipnja 1991. godine, kada su u poslijepodnevnim satima u naselje ušli tenkovi ondašnje JNA kojima je krajnji cilj bilo zaposjesti granicu između Slovenije i Austrije, odnosno Mađarske.

I kada je tu snažnu kolonu željeznih čudovišta zaustavilo nekoliko stotina nenaoružanih (golorukih) žitelja Murskog Središća i okolnih mjesta koji su se vrlo brzo okupili u središtu naselja nakon što su čuli da iz smjera Čakovca u Mursko Središće ulaze tenkovi i oklopna vozila puni vojnika, oficira, naoružanja i streljiva.

U spomen na taj događaj godinama se obilježava sjećanje kojem nazočuju sudionici tih događanja, te hrvatski branitelji i društveno-politički djelatnici i ljudstvo. Tako je danas u 10 sati služena Sveta misa za sve hrvatske branitelje koju je predslavio varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak.

Potom je ljudstvo i uzvanici u mimohodu stiglo do negdašnje Veterinarske stanice (danas AGRO Martin)gdje je 1991. godine kolona tenkova zaustavljena. Na prigodno mjestu postavljeni su vijenci grada, županije, policije, branitelja, mjesnih crkvi-župa, prijateljskih gradova i općina iz Mađarske i drugih.

Na slavni događaj od pred 25 godina, kao i onome što je u Hrvatskoj slijedilo agresijom na njezine ljude i dobra podsjetili su Zvonimir Rihtarec, ondašnji zapovjednik policijske postaje Mursko Središće, predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak, gradonačelnik Dražen Srpak, zamjenik župana Josip Vidović, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i izaslanik ministra branitelja general Goran Mihalić, s kojim je bila ministrova zamjenica Nevenka Banić.

Vijenci su položeni, a svijeće zapaljene i kod Spomenika hrvatskim braniteljima (tenkovska piramida) gdje je biskup Mrzljak izmolio molitvu za poginule i stradale hrvatske branitelje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije