FOTO: U Goričanu obnovljen spomenik palim borcima i logorašima NOB-a

>> FOTO: U Goričanu obnovljen spomenik palim borcima i logorašima NOB-a

U Goričanu su uz intoniranje državne himne, odavanjem počasti minutom šutnje palim borcima NOB-a i Domovinskog rata te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće obilježili Dan antifašističke borbe. Ujedno je otvoren obnovljeni spomenik palim borcima i logorašima NOB-a iz Goričana.

Uz mještane i općinske čelnike na svečanosti su bili predsjednik županijske skupštine Mladen Novak te članovi Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije s predsjednikom Zvonimirom Golubom.

– Da je antifašizam temelj današnje Hrvatske u ovim granicama znamo mi u Goričanu iz svjedočenja naših starijih sumještana koji se sjećaju fašizacije i mađarizacije. Isto tako, tome su svjedočili sve od sjeverne Dalmacije do Istre gdje bi danas bila Italija, dok bi kod nas u Međimurju bila Mađarska.

Sve prethodno navedeno bilo bi upravo tako da nije bilo partizanskog antifašističkog pokreta. Uklesana imena palih boraca NOB-a i logoraša iz Goričana na obnovljenom spomeniku trebaju biti trajno sjećanje na sve domoljube onog vremena koji su našu slobodu platili životom kao i nedavno pali branitelji u Domovinskom ratu u obrani od srpskog fašizma – izjavio je načelnik općine Mario Moharić, te dodao da je obnovu spomenika, oštećenog zubom vremena, inicirao predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije Zvonimir Golub koji se također obratio prisutnima s nekoliko poruka.

Uz zahvalu općinskom čelništvu na obnovi spomenika i prekrasno uređenom okolišu gdje se spomenik nalazi, izjavio je kako je antifašizam bio i ostao dio našeg identiteta, da je temeljna vrijednost antifašizma sloboda, pravednost, jednakost i ravnopravnost.

Napomenuo je da te činjenice trebaju biti više zastupljene u udžbenicima naše djece te će na taj način i to biti brana današnjim revizionistima povijesti koji ne samo da štete ugledu naše zemlje već štete i gospodarskom razvoju jer Europa ne trpi neofašiste.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije