FOTO: U srcu Baranje grah i vino s okusom Međimurja

>> FOTO: U srcu Baranje grah i vino s okusom Međimurja

‘Grahijada 2016.’ je bio naziv turističke manifestacije, sa sijaset sadržaja i kulinarskih ponuda, koja se 15-tu godinu za redom pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Belog Manastira u subotu i nedjelju 18. i 19. lipnja održala u tome baranjskome gradu.

Ima međunarodni značaj pa su na njoj uz ekipe iz Hrvatske, ovdje bili kuhari iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Međimurje su na manifestaciji zastupali predstavnici Općine Kotoriba i Udruge ‘Prijatelji’ iz Goričana. Kotoripčani su ovdje bili prije dvije godine i s obzirom da su se pokazali kao vrsni kuhari i vrsni gosti domaćini nisu mogli odoljeti, a da ih ne pozovu.

Ovoga puta su Baranjcima način spravljanja graha na međimurski, odnosno kotoripski način, posjetiteljima manifestacije ponudili: Antun Horvat, Damir Fuš, Smiljana, Neven i Roberto Ujlaki. Potonji je bio vođa ekipe jer je i zamjenik općinskog načelnika Kotoribe.

Baranjci, majstori za kulinarske specijalitete, i ovoga puta su priznali kako Međimurci u tome nimalo ne zaostaju za njima, a što i ne čudi jer su u ekipi bili vrsni kulinarski ‘meštri’ Tonček (op. a. Antun) i Moša (op. a. Damir), no i prilog Ujlakijevih je bio nemjerljiv.

– Dvodnevna manifestacija nas je još bolje osnažila, povezala sa žiteljima ovog područja jer se je kroz to vrijeme ova slila ‘cijela Baranja’, a s obzirom na broj ovdašnjih žitelja s međimurskim porijeklom nije nedostajao kao niti naš dragi domaći ‘kaj’, a normalno je da su probali međimurski grah i vino – rekao je pri povratku u Kotoribu, zamjenik općinskog načelnika.

Bila je to i prilika za susret sa starim znancem, voditeljem programa Davorom Dretarom, kojem su kao i većem broju međimurskih Baranjaca, poklonili kapu Općine Kotoriba. Kotoripčani su u Beli Manastir otputovali na poziv zamjenika gradonačelnika Belog Manastira Zorana Kranjčeca. Rastanak? Pun dojmova i s pozivom: – Dođite i na 16. Grahijadu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije