FOTO: Festival folklora i tradicije u Donjem Vidovcu – Vidovo 2016.

>> FOTO: Festival folklora i tradicije u Donjem Vidovcu – Vidovo 2016.

I dok se je u susjednoj Donjoj Dubravi održavala 19. Smotra međimurskog folklora, samo 3 kilometara dalje u susjednom Donjem Vidovcu održan je Festival folklora i tradicije Vidovo 2016. Malo neobično, ali što je, tu je.

Okupili su se ovdje pod pokroviteljstvom Općine Donji Vidovec i povodom Dana općine Donji Vidovec oni koji čuvaju tradicije i običaje svojega kraja, svojih država. I kao što je u pozdravnom govoru rekao općinski načelnik Josip Grivec, kako drvo ne može rasti bez korijena, tako nijedan narod ne može ostati i opstati bez čuvara tradicije i baštine.

Dodao je kako je ova tradicionalna manifestacija obol obilježavanju ‘prvih’ 790 godina Donjeg Vidovca. Folklor i tradiciju krajeva iz kojih dolaze sudionici su predstavili na način kako to oni najbolje znaju, pjesmom, plesom i svirkom.

Koliko je bogatstvo toga u svakome kraju pokazali su nam sudionici subotnje priredbe koja je održana u prepunom dvorištu mjesnog Doma kulture. Kroz gotovo dvosatni program pjesmom, plesom i svirkom prošli smo od Mađarske, preko Hrvatske do Bosne i Hercegovine.

Raskoš nošnji, ljepotu plesa, pjesme i svirke pokazali su nam članovi Folklornog ansambla iz mađarske Kerke, iz Bosne i Hercegovine ovdje su bili članovi KUD-a Behar Tešanj, dok su raskoš hrvatskih pjesama i plesova prezentirali organizatori i domaćini manifestacije, članovi KUD-a Donji Vidovec. Oni su nam pokazali svu svoju vrijednost, mlade plesače i svirače i njihove uzore. Vidjeli smo potom KUD-o Toplice iz Varaždinskih Toplica, KUD Anka Ošpuh iz Ludbrega i KUD-o Zrin iz Legrada.

Svemu je prethodio blagoslov u mjesnoj župnoj crkvi koji je uz molitvu obavio vlč. Mirko Pilaj, a potom je uslijedio mimohod glavnom mjesnom prometnicom do raskošne pozornice spremne za raskoš plesa, pjesme i svirke.

I kada smo mislili kako će program okončati, na pozornicu su onako u ‘civilu’ došli gosti iz Tešnja i zaigrali njihovo kolo s kojima su se pomiješale i ostale nošnje.

Priredba je i ove godine pala na plodno tlo, a uspješno je njome ‘kormilarila’ domaća ‘dekla’ Lora Rebrek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije