ODGOVOR iz Ministarstva poljoprivrede o održivoj upotrebi pesticida

U našu redakciju obratio se čitatelj s pitanjem:

Na stranicama ministarstva poljoprivrede stoji ovo: …’Dakle, da biste kupili sredstvo za zaštitu bilja, pri kupovini ste obvezni dati na uvid potvrdu o položenom ispitu i osobnu iskaznicu. Nadalje, s navedenom potvrdom i osobnom iskaznicom možete obavljati svoje profesionalne djelatnosti vezane uz uporabu pesticida (prodavati pesticide, davati savjete, primjenjivati pesticide-ovisno o modulu koji ste završili).’… Nakon dvije kupovine u (ime poduzeća ne objavljujemo), kada sam pitao trebaju li moju osobnu iskaznicu da bi utvrdili jesam li ja taj sa potvrde ili nisam, gospođa mi je ljubazno odgovorila: ‘Ja Vas po zakonu ne smijem legitimirati’ Ja se sada eto pitam, koji način, a da je u okviru zakona, postoji za utvrđivanje identiteta osobe koja ima potvrdu (platila je 380,00 kn za tečaj) i Franceka na blagajni koji na Štefekovu potvrdu kupuje herbicide za lijevu polovicu sela za neznatnu proviziju od možda 20-30%?

Odgovor iz Ministarstva poljoprivrede:

Zakonom o zaštiti osobnih podataka (»Narodne novine«, broj 106/2012 – Pročišćeni tekst) propisano je da se osobni podaci moraju obrađivati pošteno i zakonito, što znači da za prikupljanje i daljnju obradu osobnih podataka mora postojati zakonita svrha i valjan pravni temelj. Sukladno članku 6. stavku 2. Zakona o zaštiti osobnih podataka, osobni podaci mogu se prikupljati u svrhu s kojom je ispitanik upoznat, koja je izričito navedena i u skladu sa zakonom i mogu se dalje obrađivati samo u svrhu u koju su prikupljeni, odnosno u svrhu koja je podudarna sa svrhom prikupljanja.

Člankom 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka propisani su pravni temelji za obradu osobnih podataka pa se, između ostalog, osobni podaci smiju obrađivati u slučajevima određenim zakonom.

U konkretnom slučaju je u primjeni Zakon o održivoj uporabi pesticida (»Narodne novine«, broj 14/2014), kao poseban zakon, kojim je određeno da svi profesionalni korisnici pesticida, distributeri i savjetnici (obveznici izobrazbe) moraju imati primjerenu izobrazbu koja se sastoji od osnovnog modula i dopunskog modula izobrazbe za stjecanje i obnavljanje odgovarajućih znanja o sigurnom rukovanju s pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida. Obveznici izobrazbe dužni su također položiti ispit kojim potvrđuju da posjeduju razinu znanja za sigurno rukovanje i pravilnu primjenu pesticida, obavljanje poslova distribucije i prodaje pesticida te davanja savjeta u prodaji pesticida te savjeta za primjenu pesticida u proizvodnji hrane i zaštite bilja, biljnih proizvoda i objekata od štetnih organizama.

Istim je Zakonom određeno da svi profesionalni korisnici pesticida, distributeri i savjetnici moraju imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje znanje stečeno u okviru izobrazbe, a koja se izdaje na temelju potvrde o položenom ispitu. Identifikacijska iskaznica glasi na ime i prezime, neprenosiva je na druge osobe te vrijedi samo uz osobnu iskaznicu. Pošto obveznici izobrazbe potvrdom o položenom ispitu dokazuju svoje pravo do izdavanja identifikacijske iskaznice, i potvrda o položenom ispitu vrijedi samo uz osobnu iskaznicu.

S aspekta Zakona o zaštiti osobnih podataka, pravni temelj i zakonita svrha za obradu osobnih podataka fizičkih osoba na način da se prilikom kupnje sredstava za zaštitu bilja mora predočiti identifikacijska iskaznica koja vrijedi samo uz osobnu iskaznicu nalazi se u posebnom zakonu, u ovom slučaju Zakonu o održivoj uporabi pesticida. Stoga je opravdano da se prilikom kupnje pesticida vrši identifikacija uvidom kako u identifikacijsku iskaznicu tako i u osobnu iskaznicu.

Kako smo i naveli, Zakonom o održivoj uporabi pesticida je propisano da identifikacijska iskaznica vrijedi samo uz osobnu iskaznicu, zbog čega se smatra da je samo u tom slučaju valjana. Ako prodavač proda pesticid bez da je uvidom u osobnu iskaznicu utvrdio identitet posjednika identifikacijske iskaznice, prodavač je pesticid ustvari prodao osobi koja ne posjeduje valjanu identifikacijsku iskaznicu. Sukladno tome se smatra da je prodavač prodao pesticid osobi koja nije pohađala izobrazbu i nema položeni ispit za sigurno rukovanje i pravilnu primjenu pesticida.

Istim je Zakonom također propisano da je navedeno postupanje prekršaj. U ovom slučaju je prodavač učinio prekršaj sukladno članku 32. stavku 1. točki 3. Zakona, jer je pesticid namijenjen profesionalnim korisnicima prodao osobi koja nema izobrazbu iz članka 5. Zakona, položen ispit iz članka 5. stavka 2. Zakona i iskaznicu iz članka 7. Zakona. U tom je slučaju u prekršaju i pravna osoba u kojoj je navedeni prodavač zaposlen sukladno članku 33. stavku 1. točki 9. Zakona, jer ne ispunjava sve uvjete za distribuciju i prodaju pesticida propisane člankom 9. Zakona, točnije, uvjete propisane stavkom 8. članka 9. Zakona (člankom 9. stavkom 8. Zakona je propisano da se pesticidi namijenjeni profesionalnim korisnicima smiju prodavati samo osobama koje imaju odgovarajuću izobrazbu i položen ispit iz članka 5. stavka 2. Zakona). Stoga Vas upućujemo da ovakve, kao i sve druge prekršaje počinjene po spomenutom Zakonu, možete prijaviti izravno nadležnoj poljoprivrednoj inspekciji.

S poštovanjem,
Ministarstvo poljoprivrede

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije