FOTO: ‘Međimurski slatkiši’ – Udruga djece oboljele od dijabetesa

>> FOTO: “Međimurski slatkiši” – Udruga djece oboljele od dijabetesa

Međimurska županija bogatija je još za jednu udrugu građana. Naime, u ponedjeljak 6. lipnja 2016. u zgradi Scheier održana je osnivačka skupština Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Čakovec ‘Međimurski slatkiši’.

Inicijativa za osnivanje Udruge došla je od samih roditelja djece oboljele od dijabetesa. Većina obitelji bila je članica Varaždinske Udruge ali kako je svake godine sve veći broj djece oboljele od dijabetesa i u našoj županiji neizbježno je bilo da se Udruga oformi i na području Međimurske županije. Samoj skupštini odazvalo se 60-tak ljudi.

Osnivanje Udruge podržala je Međimurska županija (Alen Kajmović), Grad Čakovca, Zavod za javno zdravstvo (prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., Diana Uvodić-Đurić, dr.med.), Županijska bolnica Čakovec (Andreja Marić, dr. med., Dejan Balažin, dr. med., Nataša Rašperger, bacc. sestrinstva), u ime Zagrebačkog dijabetičkog društva skupu je prisustvovala Snježana Prgomet Andrlić, dr. med. dent. te predsjednica Udruge dijabetičara Nedelišća Sanja Bratković.

Za predsjednicu Udruge izabrana je Željka Đeri, za dopredsjednicu Gordana Nomo Nemi, mag. cin, a za tajnicu Suzana Mutvar. Uz navedene u Izvršni odbor izabrani su Nenad Šimunko i Martina Polanec Katalenić. Svrha osnivanja Udruge je okupljanje obitelji koje imaju dijete ili djecu oboljelu od dijabetesa kako bi im se pružila pomoć preko raznih edukativnih radionica i predavanja.

– Želja nam je da javnost čuje za nas i naše “slatkiše” koji uz sve obaveze u vrtiću i školi imaju i dijabetes kao svog životnog suputnika. Dijabetes je kronična bolest i ne može se izliječiti pa je na nama da uz različite tretmane odgodimo pojavu kroničnih komplikacija. U udruzi će djelovati roditelji volonteri – poručuju iz Udruge.

U ovom trenutku je iz cijelog Međimurja registrirano 24 djece do 18 godine starosti koji boluju od ovog tipa dijabetesa, ali na žalost to nije konačna brojka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije