FOTO: Vatrogasci Svete Marije proslavili 90. rođendan

>> FOTO: Vatrogasci Svete Marije proslavili 90. rođendan

Pod pokroviteljstvom Općine Sveta Marija u nedjelju 5. lipnja vatrogasci DVD-a Sveta Marija proslavili su svoj 90-ti rođendan. Tom prilikom je u mjesnom parku i na ljetnoj pozornici toga parka održana prigodna svečanost.

Najdraži gosti su bili izaslanici 33 vatrogasna društva iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Osječko –baranjske županije, a bili su vatrogasci iz Slovenije, Švicarske i Mađarske. Tom mnoštvu su obol dali: načelnik HVZ-e mr. Željko Popović, zapovjednik VZMŽ-e Mladen Kanižaj, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, njezin zamjenik Ivica Kočiš, Alen Kajmović, pročelnik Ureda župana MŽ-e, Andreas Lisjak, predsjednik i Stanko Vugrinčić, zapovjednik VZPO Kotoriba, Sveta Marija, Donja Dubrava, Doni Vidovec te Anamari Bartolić, predsjednica VMO D. Mihaljevec. Posebno su pozdravljeni i mjesni župnik vlč. Pavao Markač te ravnatelj mjesne OŠ-e Damir Bendelja. Sve njih je pozdravio tajnikdruštva Dražen Šulj.

Središnjoj svečanosti prethodio je mimohod sudionika proslave među kojima su bili i članovi mjesnog KUD-a Ivan Mustač-Kantor koji su pjesmom i svirkom otvorili rođendansko slavlje.

– Davne 1926.godine na inicijativu nekoliko mještana Svete Marije održana je osnivačka skupština i na taj način osnovano je DVD-o. Na ime upisnine svaki od prvih članova morao je uplatiti 100 dinara nepovratnih sredstava. to su ujedno bila prva sredstva koja su bila na raspolaganju novoosnovanom društvu. Ondašnje DVD-o dobrovoljno vatrogasno društvo bilo je registrirano u župi Prelog.

Na osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 14 članova. za prvog predsjednika izabran je Janko Štokan koji je bio učitelj u Osnovnoj školi. Za prvog zapovjednika izabran je Mato Kanižaj, za blagajnika Stjepan Lisjak, dok je tajničke poslove obavljao Mirko Dvorski. ostali članovi društva bili su Pavao Novak, Adam Šulj, Juraj Pongrac, Ilija Pavlic, Andrija Nađ, Ilija Mustač, Ivan Pongrac, Ilija Kedmenec, Franjo Horvat i Mijo Marđetko.

Za prikupljena sredstva od upisnine nabavljena je ručna štrcaljka i kape za sve članove. Štrcaljka je nabavljena u Mađarskoj i nije bila nova, već polovna. Društvo se polako razvijalo i okupljalo sve veći broj članova. Tijekom tridesetih godina nabavljena je još jedna polovna štrcaljka koja je imala metalnu pumpu, prve vatrogasne uniforme i šljemovi. Tu bih posebno želio istaknuti da je spomenuta štrcaljka i danas u funkciji i uspješno se koristi na našem tradicionalnom natjecanju sa sprežnim špricama – istaknuo je u uvodu sadašnji predsjednik društva Ivan Pavlic.

1933. godine društvo broji 25 aktivnih članova. Iste godine dolazi do reorganizacije društva jer se počelo raditi po novom pravilniku i dobiva novi naziv Dobrovoljna vatrogasna četa Sveta Marija, koja je bila osnovana prema zakonima o organizaciji vatrogastva. Sredstva za rad i nabavu opreme prikupljala su se od dobrovoljnih priloga mještana, a od značajnih izvora prihoda bila je i organizacija mjesnih vatrogasnih zabava. Tih prijeratnih godina četa je redovito održavala teoretsku nastavu kao i praktične vježbe.

Od ostalih značajnih događaja tijekom povijesti, predsjednik je istaknuo vrijeme 2. svjetskog rata društvo broji 25 članova od kojih je bilo 12 osnivača. Rad društva nije se prekidao, već su članovi dobili zaduženja u organizaciji mjesne straže. Značajno je i to što je na izvanrednoj skupštini održanoj 8.9.1945. godine ponovo dolazi do reorganizacije Vatrogasne čete koja sada dobiva novi naziv Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Marija na Muri.

Na prijedlog DVD-o Prelog i okružnog referenta dužnost povjerenika prima Franjo Slaviček, a pomoćnici su mu Matko Kedmenec, Franjo Poljak, Stjepan Lisjak, Đuro Kanižaj i Mijo Mustač. U poslijeratnim godinama društvo je aktivno sudjelovalo u svim akcijama koje su se priređivale na nivou sela, a posebno se aktivno uključivalo u izgradnju mjesnog zadružnog doma. 1955. godine nabavljena je prva motorna pumpa marke Savica. Prilikom primopredaje nove pumpe organizirana je i velika pokazna vježba na kojoj su sudjelovala i susjedna društva. S obzirom da se počelo nabavljati sve više opreme postojeće spremište postajalo je premalo pa se ozbiljno počelo razmišljati o izgradnji novog, većeg spremišta u samom centru naselja.

Ideja o izgradnji novog spremišta i vatrogasnog doma počela se realizirati 1963. godine kada su započeti prvi radovi. Izgradnja doma bila je duga i mukotrpna. Svi radovi obavljali su se isključivo dobrovoljno, a uključili su se i svi mještani koju su također radove izvodili bez naknade. Proslava obilježavanja četrdesete godišnjice bila je održana 3.7.1966. godine. Na toj proslavi bilo je upriličeno svečano otvaranje zgrade vatrogasnog doma kao i primopredaja nove vatrogasne zastave.

Prilike u ondašnjoj Mjesnoj zajednici bile su takve da je dio tek izgrađenog doma, nedugo nakon otvorenja, društvo ustupilo za potrebe mjesne ambulante. Kasnije je taj prostor prenamijenjen za potrebe pošte, koja se i danas nalazi u sklopu zgrade vatrogasnog doma. 1969. godine započela je dogradnja prostorija vatrogasnog doma. Sredstva za dogradnju bila su namaknuta iz samodoprinosa. Kupovao se samo materijal potreban za izgradnju dok su se svi radovi izvodili na dobrovoljnoj bazi. Dograđene prostorije društvo i danas koristi, a u jednom dijelu smještene su prostorije Općine Sveta Marija.

Pavlic je posebno istaknuo: – Sredinom devedesetih društvo je bilo gotovo pred raspadom. na inicijativu starijih članova društva u rad su uključeni mladi članovi koju su polako preuzeli inicijativu i uz pomoć članova koji su bili stariji i iskusniji napravili zaokret u radu, te je društvo krenulo novim putem. Moram istaknuti 1996. godinu kada je svečano obilježena 70-ta obljetnica društva pod pokroviteljstvom obitelji Jelene i Dušana Ceci, koji su tom prilikom darovali nove svečane uniforme za sve mlade članove. Naredne godine u društvo se uključivalo sve veći broj novih članova, te je društvo polako počelo doživljavati svoj procvat – rekao je predsjednik i dodao:

– Sredinom 1997. godine nabavljeno je suvremeno navalno vozilo marke “Magirus” koje je kupljeno u Nizozemskoj. To je u ono vrijeme bilo jedno od najmodernijih vozila na našem području. Sredstva za nabavu vozila prikupljena su od najma za salu vatrogasnog doma, dio sredstava prikupljen je od donacija mještana, dio je prikupljen na dobrotvornoj zabavi, dok je dio sredstava bio posuđen. Tu bi posebnu zahvalu uputili gospodinu Milenku Kanižaju, tadašnjem načelniku Općine Sveta Marija koji nam je pružio nesebičnu pomoć.

Nakon primopredaje navalnog vozila društvo dobiva novi zanos. Uključuje se sve veći broj članova, na rukovodeća mjesta izabrani su mladi ljudi, drugim riječima možemo reći da je društvo oživjelo. sve veći broj članova polazi tečajeve za vatrogasna zvanja, sudjeluje se na mnogobrojnim natjecanjima, proslavama, a i spremnost za slučaj intervencija je porasla.

– Za naredne godine možemo reći da su zlatne godine u povijesti DVD-a Sveta Marija. od 2007. pa do danas naše društvo je proglašavano najboljim središnjem društvom u Međimurskoj županiji na što smo posebno ponosni – podvukao je Pavlic. Posebno je istaknuo početak 2015. godine kada su krenuli smo sa projektom nabave novijeg i modernijeg navalnog vozila. Vozilo je nabavljeno i na proslavi ga je blagoslovio vlč. Markač. Time predano na korištenje. Vrijednost projekta iznosila je 460.000,00 kuna.

– Jedna od najvažnijih aktivnosti koje obilježavaju bližu povijest je i organizacija tradicionalnog natjecanja sa zaprežnim špricama. na spomenuto natjecanje rado dolaze vatrogasci iz cijele Hrvatske pa i iz inozemstva. Posebno bih napomenuo i izložbu sprežnih šprica na kojoj se svake godine okuplja sve veći broj novouređenih šprica.

Prošle godine održano je jubilarno 20. natjecanje. Ovim putem se želim zahvaliti HVZ koja je prepoznala vrijednost manifestacije i redovito preuzima pokroviteljstvo – posebno je istaknuo predsjednik kao i rad s djecom i mladeži koje zauzima posebno mjesto u njihovim planovima rada. Njihova mladež je jedna od najbrojnijih u Međimurju. Izborili su plasman na posljednja tri državna natjecanja, a u organizacijskom smislu su prepoznatljivi u cijeloj državi.

Danas društvo broji 135 aktivna člana starija od 16 godina i 66 članova vatrogasne mladeži s kojima se posebno ponose Bila je to prigoda da se upute riječi zahvale svima koji su im pomogli u radu. Na kraju su najzaslužnijima uručena zaslužena vatrogasna priznanja, a vatrogasce Svete Marije je posebnim priznanjem nagradila VZ-a Međimurske županije. Zahvalnice je DVD-o uručilo i onim subjektima koji su im posebno pomagali.

Nisu izostale ni čestitke općinske načelnice Slamek, zapovjednika Kanižaja te načelnika HVZ-e mr. Popovića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije