Stariji, informirajte se imate li pravo na socijalnu pomoć

Iako prema Zakonu o socijalnoj skrbi svaka osoba ima pravo na informaciju o pravima i uslugama te pravo na podršku u prevladavanju komunikacijskih poteškoća u sustavu socijalne skrbi koje pridonose zadovoljavanju osobnih potreba i poboljšanju kvalitete života u zajednici (Čl. 16), zapravo je malo tko upućen u svoja prava.

Naravno, po tom pitanju najviše stradavaju starije osobe, koje često žive izolirano i bez internetske veze koja bi im omogućila uvid u zakone. A upravo su stariji oni kojima je pomoć često najpotrebnija, barem kad se radi o doplatku za pomoć i njegu. Iz tog razloga istražili smo za vas tko ima pravo na spomenuti doplatak te koje potvrde treba pribaviti.

Korisnik socijalne skrbi dakako ne može biti bilo tko. Ako ste starija osoba, u tu kategoriju ćete “upasti” nemate li dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba (niste ih u mogućnosti ostvariti svojim radom, primitkom od imovine, od obveznika uzdržavanja ili na drugi način) i/ili zbog starosti ili nemoći ne može samostalno skrbiti o osnovnim životnim potrebama. Imate li u vlasništvu drugi stan ili kuću koja vam ne služi za življenje ili pak registrirano osobno vozilo, ne možete biti korisnik socijalne pomoći.

Osnovica na temelju koje se izračunavaju naknade donosi Vlada, a ostvarujete li pravo ili ne, možete provjeriti kod čakovečke socijalne radnice za starije osobe, Vesne Lepen Vidrač na broj telefona 040 391 950 (utorak, četvrtak i petak) koja je bila gošća tribine Kluba za starije osobe Nedelišće “Prava, potrebe i problemi osoba treće životne dobi”, u sklopu Festivala starijih osoba u Nedelišću.

I tako, nakon što svoj slučaj provjerite u podružnici Centra za socijalnu skrb i utvrdite da imate prava na doplatak za pomoć i njegu, trebate pribaviti određenu dokumentaciju.

Riječ je o sljedećim dokumentima: preslici osobne iskaznice vas i članova kućanstva, izvadak iz Matice rođenih ne stariji od 6 mjeseci (za vas i članove kućanstva), dokaz o primanjima po bilo kojoj osnovi a isplaćenih u posljednja tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva (mirovina, naknada braniteljima, naknade za žrtve rata, naknade prema ugovoru o djelu i sl), izvadak po prometu bankovnog računa i preslika kartice bankovnog računa/štedne knjižice za razdoblje od posljednja tri mjeseca, potvrdu Porezne uprave o visini dohotka, uvjerenje iz Katastra o posjednu nad nekretninama, izvadak iz Zemljišne knjige o vlasništvu nad nekretninama, potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za osobe starije od 65 godina, ako nisu korisnici mirovine te naposljetku, noviju medicinsku dokumentaciju za bolesnog člana obitelji.

Također, imate li sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju za bilo kojeg člana obitelji / kućanstva ili je sklopljen s drugom osobom koja nije član te obitelji, potrebno je priložiti i njega.

Udruga ste umirovljenika i želite ih ugostiti kako bi vam ispričali više informacija o jednokratnim pomoćima i doplatcima, oporukama, razlici ugovora između doživotnog i dosmrtnog zbrinjavanja, Centru za pomoć u kući Međimurske županije i ostalim pravnim pitanjima koja se tiču starijih osoba? Javite im se na 091 938 8936 (Andreja Rambrot, voditeljica projekta) kako bi dogovorili termin za besplatno predavanje. Projekt GEROpodrška financijski podržava Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije