U Čakovcu i Varaždinu obilježen Tjedan svjesnosti o celijakiji

>> U Čakovcu i Varaždinu obilježen Tjedan svjesnoti o celijakiji

Udruga oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske povodom obilježavanja tjedna svjesnosti o celijakiji, od 16. do 22. svibnja 2016., i ove godine organizirala je prigodni program u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.

Obilježavanje Tjedna svjesnosti o celijakiji Udruga je započela 18. svibnja 2016., u II. Osnovnoj školi Čakovec Satom o celijakiji. Na satu o celijakiji učenici II. Osnovne škole iz prve ruke saznali su što je to celijakija i bezglutenska prehrana od svoje učiteljice Snježane Odak Hrkač te magistre nutricionizma Sonje Novak.

Striktna bezglutenska prehrana jedini je lijek oboljelima od celijakije. Kako bi svojim članovima, ali i svoj zainteresiranoj javnosti, približila i olakšala bezglutensku prehranu Udruga oboljelih od celijakije je u četvrtak, 19. svibnja 2016., u Centru za društvene, javne i kulturne potrebe Općine Strahoninec organizirala kuharsku radionicu izrade bezglutenskih jela od heljde i prosa pod vodstvom Slađane Herman.

Na radionici je prisustvovalo otprilike 30-ak osoba koje su se upoznate s važnošću izrade bezglutenskih jela s posebnim ili alkolohom očišćenim priborom, velikom mogućnošću kontaminacije namirnica te važnosti upotrebljavanja isključivo provjerenih bezglutenskih namirnica. Želja Udruge je također bila osvijestiti građane Čakovca i Varaždina o celijakiji koja je još uvijek bolest koja se teško otkriva.

Iz tog razloga Udruga je u subotu, 21. svibnja 2016., informirala građane na Trgu republike u Čakovcu i Varaždinskom placu u Varaždinu. Građani su iz prve ruke mogli saznati sve što ih zanima o celijakiji, bezglutenskoj prehrani, Udruzi te se ujedno i testirati na celijakiju pomoću jednostavnog testa. Najviše upita bilo je od građana koji su primijetili da im gluten smeta u prehrani te su se samostalno odlučili provoditi bezglutensku prehranu, no članice Udruge savjetovale su im kako nikako samostalno ne bi smjeli provoditi bezglutensku prehranu bez potvrde liječnika.

Pokrovitelji Tjedna svjesnosti o celijakiji koji se provodio u sklopu projekta Upoznajmo i prepoznajmo celijakiju u tjednu svjesnosti je Međimurska županija te Općina Strahoninec u sklopu projekta Upoznajte i prepoznajte celijakiju. Ukoliko želite dodatne informacije o celijakiji ili bezglutenskoj prehrani možete se javiti na mail Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske na email: celijakija.szh@gmail.com ili na broj mobitela 099 738 3088.

U sklopu obilježavanja tjedna svjesnosti o celijakiji Varaždinska televizija snimila je prilog o celijakiji koji možete pogledati na njihovom YouTube kanalu pod nazivom TV Ordinacija 18. svibnja 2016.

U nastavku donosimo recept za bezglutenske mafine.

Mafini s bananom i čokoladom (bez glutena)

150 ml ulja
150g šećera
4 jaja
100ml slatkog vrhnja
8 žlica kokosa
6 žlica brašna MIX –B
8 žlica brašna od amaranta
Mala žličica soli
Mala žličica praška za pecivo
Jedna banana
100g sjeckane čokolade

Jaja pomiješati sa šećerom, dodati ulje, pomiješati i dodati sve ostale sastojke. Dobro pomiješati s pjenjačom i rasporediti u kalupe namazane maslacem. Mafine peći 15 minuta na 170 stupnjeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije