Mihael Frančić – menadžer koji plijeni pozornost hrvatskih vinara

>> Mihael Frančić – menadžer koji plijeni pozornost hrvatskih vinara

Međimurje je iznjedrilo mnoge uspješne ličnosti, od kompozitora Josipa Štolcera-Slavenskog, Rudolfa Steinera, dr. Vinka Žganca pa sve do brojnih profesora, inženjera, znanstvenika, odvjetnika, liječnika, ekonomista, novinara, sportaša i umjetnika na koje Međimurci mogu biti ponosni. Kamo ih je životni put odnio nakon završetka srednje škole u Međimurju, čime se danas bave te kako vide svoju budućnost i profesionalni razvoj, otkrivat ćemo svakog tjedna

Mihael Frančić (36) iz Peklenice je diplomirani ekonomist koji trenutno obnaša funkciju izvršnog direktora u Podrumu Štrigova u sklopu Agromeđimurja d.d.. Osim toga, pri završetku je poslijediplomskog znanstvenog studija na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, a trenutno je okupiran manifestacijom Urbanovo koja je uspješno započela prošlog vikenda. Upravo nam je Urbanovo bilo idealan povod da zavirimo u svijet jednog od najuspješnijih voditelja vinarstva u ovom dijelu Hrvatske.

Mihael je svoj put odredio upisom studija ekonomije na Fakultetu ekonomije i turizma u Puli nakon završetka Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu. Iako je to trebala biti samo privremena opcija nakon koje je želio školovanje nastaviti u Zagrebu, na studiju se odlično snašao, a zanimljivost marketinga obećavala je kasniji rad u kreativnom i dinamičnom radnom okruženju pa je sve do stjecanja diplome živio u Puli.

Svoje studentske dane pamti kao iskustvo vrijedno svakome pojedincu: – Ti dani ne smiju biti teret, briga i napor mladome čovjeku. To su prve godine punoljetnosti i snažnijeg formiranja ličnosti, ali i posljednje godine bezbrižnosti i neopterećenosti. Uz kombinaciju talenta za ekonomiju i redovitog učenja tada sam imao dosta slobodnog vremena, posebno kad su došli topli dani, a te sam dane koristio za boravak na plaži, druženja s prijateljima, ali i za poneke studentske nestašluke. Bio sam poprilično netipičan student – nadovezuje se Mihael.

Njegov talent, trud, ali i iskustvo pomaganja u obiteljskom poslu omogućili su mu da ubrzo nakon studija dobije nekoliko ponuda za posao, među kojima je odabrao rad na prodaji vina u Agromeđimurju d.d. Nakon pripravničkog staža kao refernet prodaje unaprijeđen je u voditelja prodaje, gdje se uz nekoliko dodatnih zaduženja u sjedištu Društva zadržao sve do svog odlaska u Podrum Štrigova.

Kako je mišljenja da se cijeli život treba usavršavati i raditi na sebi, odmah nakon zaposlenja upisao je i poslijediplomski znanstveni studij na FOI-u, smjer Menadžment poslovnih sustava, a stečeno znanje pomaže mu u svakodnevnom radu.

Njegovi uspjesi kao izvršnog direktora nisu prošli nezapaženo pa ga mediji prozivaju i jednim od najsupješnijih voditelja vinarstava u ovome dijelu Hrvatske.

– To mi svakako laska. Mislim da Podrum Štrigova svojom tradicijom, svojim kapacitetima i svojim potencijalom svakako zaslužuje da ga vodi netko sa vizijom, energijom i perspektivom. Kombinacija formalnog obrazovanja, određenog talenta za posao, jakog karaktera, iskustva i odlučnosti, ono je što se kod mene ističe, a to su i osobine koje uspješan menadžer svakako treba posjedovati – govori Mihael.

Kao uspješan menadžer, na svome se radnome mjestu nosi s brojnim izazovima, a njegov radni dan ovisi o dijelu kalendarske godine. Osim toga, kako Podrum Štrigova još nije završio procese restrukturiranja i reorganizacije, njegov se rad sastoji i od kombinacije operativnih i strateških poslova.

– Ti procesi zahtijevaju stalni kontakt s radnicima i radnim operacijama unutar proizvodnje grožđa i vina, osluškivanja tržišta i konkurencije, dnevne operativne odluke, ali i strateško promišljanje te pozicioniranje unutar zahtjevnog tržišta vina. Tržište vina u posljednje je vrijeme vrlo dinamično te ga treba konstantno osluškivati, ali i biti inovativan, kreativan i ponekad pragmatičan – kaže Mihael.

Iako je Međimurje izuzetan vinski kraj velikog potencijala i nadasve kvalitetnog vina prihvatljive cijene, Mihael primjećuje dodatni prostor za razvoj i unaprjeđenje vinske karte Međimurja.

– Premalo našeg vina prodaje se u buteljama, a previše u bocama većeg volumena pa i rinfuzama. Svi zajedno moramo poraditi na kulturi pijenja vina, kulturi stola, promociji naših vina i naše regije. Najvažnije od svega je da i sami naučimo cijeniti ono što su plodovi našeg zahtjevnog, stručnog i profesionalnog rada – nadovezuje se Mihael.

Upravo na tome i radi pa je na Urbanovom zajedno sa svojim timom predstavio potpuno novo vino, “Frizzante muškat ottonel”. Komentari struke i posjetitelja bili su i više nego pozitivni te se upravo o tome vinu i najviše govorilo na otvorenju spomenute manifestacije.

To mu je dalo vjetar u leđa, no Mihael skromno napominje da su pravi uspjesi tek ispred njega. U svakodnevnom radu ga najviše motiviraju rezultati kojima teži i kojima nastoji ostaviti nešto iza sebe, a u svemu tome ima bezrezervnu podršku supruge Martine, također diplomirane ekonomistice, te njihove djece Elene i Tome.

Kako bi i došao do tih željenih rezultata, u budućnosti se namjerava posvetiti transformaciji Podruma Štrigova. – Radimo na tome da Podrum transformiramo u modernu, inovativnu i otvorenu vinariju s održivim i profitabilnim poslovanjem – završava Mihael.

Naša mu redakcija čestita na svim dosadašnim uspjesima i promociji međimurskog vina te mu želi sreću i u daljnjem radu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije