Spašavanje žaba od stradavanja na prometnicama i ove godine uspješno

Povodom 22. svibnja, Dana biološke raznolikosti, te Dana zaštite prirode i Dana zaštite žaba (Save The Frogs Day), udruženim djelovanjem Općina Nedelišće i Selnica, JUZZP Međimurska priroda, ŽUC-a Čakovec, te udruga Platana i Oaza 98, i ove je godine održana akcija spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama, rečeno je na konferenciji za medije održanoj u općinskoj vijećnici u Nedelišću, koju su održali načelnici Općine Nedelišće, Darko Dania, Općine Selnica Ervin Vičević, ravnateljica Županijske uprave za ceste MŽ Ljerka Cividini, Siniša Golub ravnatelj JUZZP Međimurska priroda i predstavnici udruga udruge Platana iz Nedelišća i Oaza iz Selnice Velimir Bašek i Sunčica Vugrinec.

Uvodnu riječ održao je domaćin, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, koji je kazao kako putem Plana zelenog djelovanja -Zelena Agenda već četvrtu godinu dobro surađuju s JUZZP Međimurska priroda, kao i sa svojom općinskom udrugom Platana. Dobru suradnju s čuvarima prirode istaknuo je i načelnik Općine Selnica, istaknuvši kako ovim projektom zapravo jednim djelom vraćamo prirodi ono što smo od nje uzeli izgradnjom prometne infrastrukture, a druga važna stvar je da je županijska cesta prema Svetom Martinu na Muri sada napokon čista i puno sigurnija za promet.

Dva su aspekta akcija zaštite žaba izrazito važna. Prvi je, dakako, očuvanje brojnosti populacije vodozemaca koji čine važnu kariku u prirodnom hranidbenom lancu. Drugi, ali ne manje važni aspekt ovih akcija jest uključenje lokalne zajednice u projekte očuvanja bioraznolikosti. Jer, govoreći iz profesionalnog iskustva, nema tih profesionalaca koji mogu očuvati prirodu (biološku, geološku i krajobraznu raznolikost) bilo gdje na svijetu, ako ne postoji volja i dobronamjernost lokalnog stanovništva,a akcije spašavanja vodozemaca u Međimurskoj županiji upravo su akcije lokalnog stanovništva, istaknuo je ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub.

Prvu inicijativu dala je Ekološka udruga Platana iz Nedelišća, a već u prvoj godini provođenja 2013. godine na projektu se okupilo preko 30 lokalnih volontera. Akcija je nastavljena 2014. i 2015. godine kao nastavak projekta u Nedelišću, te novi projekt na području Općine Selnica (na čak četiri lokacije), što dokazuje da je ljudima stalo, da su shvatili kako zaštita prirode na lokalnoj razini počinje upravo od njih – od lokalnog stanovništva.

Tako je i ove 2016. godine akcija spašavanja nastavljena u ove dvije općine na istim lokacijama, a same akcije predstavljaju evoluciju u promišljanju važnosti prirode i jasno pokazuju da ljudi polako shvaćaju, na racionalnoj razini, kako su promjene u okolišu u posljednjih pedesetak godina toliko velike, a poremećaji toliko očiti, da jednostavno treba djelovati, kazao je Golub. Potrebe za djelovanjem su velike, a mogućnosti često ograničene.

No, prenošenje žaba ili kako ih lokalno stanovništvo naziva ‘ scalijaka’, na ‘sunčanu stranu ulice’ najmanje je što se može učiniti u rano jutro ili večer, dok drugi ‘išče spiju’. Osim u Međimurju, ovakva se akcija organizira i u Podravini. Oni su čak prije Međimuraca, već 1999. godine počeli prenositi svoje vodozemce na sigurnu stranu ceste (na prometnici između Đelekovca i Koprivnice).

Svake godine spašava se sve više vodozemaca

Akcija spašavanja vodozemaca provedena je na prometnici Črečan-Macinec na području Općine Nedelišće i ove godine kazao je Velimir Bašek iz Udruge Platana. Tako je zaštitna ograda postavljena je 12. ožujka, a uklonjena 14. travnja. Ograda je bila postavljena s jedne strane prometnice u duljini od 450 metara. Tijekom 33 dana, ukupno je prenesena 151 jedinka vodozemaca.

Ove je godine na istraženom području zabilježeno pet vrsta vodozemaca: 3 vrste žaba – smeđa krastača (Bufo bufo), šumska smeđa žaba (Rana dalmatina) i gatalinka (Hyla arborea) te mali vodenjak (Lissotriton vulgaris) i veliki vodenjak (Triturus carnifex). Po prvi je puta zabilježen nalaz velikog vodenjaka. Najbrojnija vrsta žabe bila je smeđa krastača (146 jedinki). Tijekom provedene akcije, zabilježeno je u prosjeku 6 automobila u 20 minuta.

Prilikom postavljanja i uklanjanja zaštitne mreže sudjelovalo je 20-ak volontera, a važno je napomenuti kako su se, osim članova Ekološke udruge Platana Nedelišće, u spašavanje vodozemaca aktivno uključili i učenici OŠ Gornji Mihaljevec.

Volonteri koji su sudjelovali u redovitom obilasku lokaliteta i prenošenju vodozemaca bili su Josip Ceilinger, Ivana Magić, Miroslav Gradečak, Ivan Krištofić, Zdravko Janković, Estera Palačić, Velimir Bašek, Filip Topolnjak, Dina Bašek, Iva Korunek te učenici OŠ Gornji Mihaljevec s učiteljicom Sarom Janković.

U odnosu na 2013., 2014. i 2015. godinu, zabilježen je znatno manji broj prenesenih jedinki. Razlog tome vjerojatno je nepogodno vrijeme tijekom vremena u kojem je mreža bila postavljena, u kojem nije bilo dovoljno kiše koja bi potaknula masovnu migraciju vodozemaca. Stoga, kazao je Bašek, smatramo kako je potrebno i narednih godina provoditi akcije ovakvog tipa kako bi se ustanovio daljnji tijek kretanja migracije na ovoj lokaciji.

Uspješni u spašavanju žaba bili su i volonteri na području Općine Selnica

Tamo je zaštitna ograda na dva lokaliteta, Bukovčak i Selnica – Donji Koncovčak u ukupnoj duljini od 780 metara postavljena 28. veljače, a skinuta 23. travnja 2016. godine. Na navedenim lokalitetima u Općini Selnica na kojima se provodila akcija spašavanja ukupno je preneseno 3250 jedinki u odnosu na 4367 prošle 2015. godine. Od toga je 3200 jedinki preneseno preko zaštitne ograde, dok je 30 jedinki nađeno na cesti iza zaštitne ograde. Zabilježene su 5 vrste žaba – smeđa krastača (Bufo bufo), šumska smeđa žaba (Rana dalmatina), zelena žaba (Pelophylax sp.) i češnjača (Pelobates fuscus),te mala zelena žaba (Pelophylax lessonae), dakle jedna vrsta više nego prošle godine.

Usprkos mjerama spašavanja na navedenim lokacijama zabilježen je broj od 189 stradalih žaba što je izrazito manje nego prošlih godina (za čak 69 %) unatoč stabilnoj populaciji, što nas sve posebno veseli, ali i upućuje da je potrebno još dodatnih ograda jer je velika većina uginulih žaba pronađena upravo na dijelovima ceste, gdje se i planira nova ograda (prema D. Koncovčaku i Bukovčaku), kazala je Sunčiva Vugrunec iz udruge Oaza 98. Svake godine povećava se i frekvencija vozila na praćenim lokacijama.( ove godine 18%).

Volonteri koji su sudjelovali u postavljanju ograde, obilasku lokaliteta i prenošenju žaba bili su Sunčica Vugrinec, Željko Karlovčec, Marija Jagarinec – Sić, Dragutin Sić, Pavla Sić, Karla Sić, Katarina Sić, Branko Panić, Bernarda Kosednar, Saša Vuković, Anđelko Vrančić– udruga ‘Pikač’, Mario Jurinić, Tatjana Panić, Alex Karlovčec, Neven Hrženjak, učenici O.Š. Selnica s knjižničarkom i učiteljicom Anom Špoljarić i učenici: Katja Koraj, Marko Koraj, Hana Trstenjak, Elena Vinković, Klara Slavkov, zatim Zvonimir Varga, Ivana Rojko, Mihaela Mesarić i Dario Balog, iz Javne ustanove “Međimurska priroda”, Jana Golub, Maja Drvoderić, studentica PMF-a Petra Zadravec iz Murskog Središća te selnička tvrtka ‘Strojokop’ koja je ustupila rotirajuće svjetlo i postavila znakove na određenim lokacijama uz cestu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije