Sporazumom protiv krađa u župnim šumama

Kako bi što bolje zaštitila vlastite šume od čestih krađa i devastacija Župa Sveti Juraj na Bregu sklopila je ugovor s tvrtkom ‘Cedrus Forest’ iz Čakovca, koja od sada bdije na svim posjedima koji su nedavno vraćeni župi u posjed.

Potpisom ugovora ‘Cedrus Forest’ kao licencirani izvođač radova u šumarstvu izvodit će sve propisane radove sukladno Planu gospodarenja, kao i radove na sječi i pridobivanju drvne mase te uzgojne radove na pripremi staništa, pošumljavanja i zaštiti novih nasada.

Župnik velečasni Ivica Puškadija kaže kako će se osim zaštite trenutnog stanja u šumi, od sada voditi i skrb o zaštiti rijetkih, poglavito crnogoričnih vrsti, koje su nekada činile značajan postotak drveća a potom su upravo zbog lošeg gospodarenja države i krađa pojedinaca gotovo nestala iz šuma, ne samo župnih nego i drugih koje su bile od strane bivše države oduzete privatnim vlasnicima.

Nekada župama oduzete šume vraćene su i drugim međimurskim župama koje sada imaju ogromnih problema kod sređivanja administrativnih situacija, ali i stanja u samim šumama.

Jer, zaista minulih desetljeća upravo su župne (od strane komunističkih vlasti nazvane popovske šume) šume najviše pokradene i porušene i u velikom dijelu zarasle u šikarje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije