Spor zbog jubilarnih nagrada – prosvjetari tuže, a kakve su presude?

Općinski sudovi ovih su dana donijeli niz prvostupanjskih presuda u sporovima koje su zaposlenici osnovnih i srednjih škola podizali zbog jubilarnih nagrada koje su im 2013. obračunavane po osnovici 500, umjesto po 1800 kuna.

Sporni dodatak

OŠ Breznički Hum u Varaždinskoj županiji, prema presudi Općinskog suda od 10. svibnja, učiteljici ne mora platiti razliku između tih dviju osnovica. No, neki sudovi presude donose u korist zaposlenika jer različito tumače sporni dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru koji su bivša Vlada i dio sindikata potpisali potkraj 2012., dogovorivši privremeno smanjenje osnovice zbog slabijeg punjenja proračuna.

Općinski sud u Zlataru tako je odbacio tužbu djelatnice OŠ Ante Kovačića koja je smatrala da se u njenom slučaju ne može primijeniti manja osnovica jer školski sindikat nije potpisao taj dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru. No, u presudi se navodi da po načelu zabrane diskriminacije radnici ne smiju biti u različitom položaju vezano uz članstvo u sindikatima, pa sud smtra da se dodatak ugovoru primjenjuje na sve zaposlene u javnim službama.

U Varaždinu svi izgubili

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, kaže da su u prvom krugu podigli 556, a u drugom 3012 tužbi. – Dosad je 65 posto tužbi na županijskim sudovima riješeno u korist zaposlenika, a 35 posto u korist škola. Imamo situaciju da je dio nastavnika iz jedne zbornice dobio novac, a drugi izgubio iako je tužbu sastavio isti odvjetnik. Na sudovima u Zagrebu i Varaždinu, npr. svi su gubili, a u Splitu i Osijeku dobivali – ističe Šprem. U pripremi je, dodaje, novih tisuću tužbi za jubilarke iz 2013. godine.

Za jubilarke iz 2014. i zatezne kamate

Donose se i presude za jubilarne nagrade iz 2014. Općinski sud u Čakovcu presudio je da OŠ Gornji Mihaljevec, uz plaćanje 1250 kuna parničnih troškova, zaposlenici mora isplatiti 1300 kuna zajedno sa zateznom kamatom. Škola joj je u listopadu 2014. isplatila 500 kuna pozivajući se na dogovor Vlade i dio sindikata o smanjenoj osnovici, a kad je Vlada u lipnju 2015. donijela odluku da službenici i namještenici koji su 2014. ostvarili pravo na jubilarnu nagradu imaju pravo na razliku do 1800 kuna, škola joj je ponudila isplatu. No, učiteljica je to odbila, zatraživši i zatezne kamate.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije