Kiparska izložba Leopolda Methansa ‘Lančana reakcija’ u Sv. Martinu na Muri

>> Kiparska izložba Leopolda Methansa “Lančana reakcija” u Sv. Martinu na Muri

U Sv. Martinu na Muri u nedjelju, 7. svibnja u 19 sati otvorena je kiparska izložba pod nazivom ‘Lančana reakcija’ autora Leopolda Methansa iz Slovenije. Domaćin je bila Likovna republika iz Sv. Martina na Muri, a pokrovitelj Općina Sv. Martin na Muri.

U programu su nastupili Rok Methans i Aljaž Janžek koji su odsvirali dvije muzičke točke. Zatim je predsjednica Likovne republike, Milena Petković, predstavila autora i pročitala likovni osvrt koji je napisao Mario Berdič, likovni kritičar iz Maribora. Izložbu je službeno otvorio Predsjednik vijeća Općine Sv. Martin na Muri, gospodin Dražen Crnčec.

O autoru Leopoldu Mathansu

Rođen je na Spodnji Velki u Slovenskim goricama. U Mariboru je završio graditeljsku školu. Već od rana oblikuje glinu, gips, drvo i kamen. Prve drvene skulpture počeo je izrađivati kao elemente kod obnove sakralnih objekata. Već dvadeset godina oblikuje kamen u vlastitoj kameoklesarskoj tvrtki. Svo to vrijeme bavi se prikupljanjem i zapisivanjem kulturne ostavštine Slovenskih goric. Nastaje bogata zbirka posuđa, alata, namještaja, starih fotografija i literature, koja svjedoči o snalažljivosti i bogatom kulturnom životu predaka.

Godine 2005. otvara za javnost Muzej i galeriju Methansova hiža na Zgornjem Dražen vrhu u kući koja je stara 200 godina. Godine 2008. sudjeluje na simpoziju “Kamenje prijateljstva” u Bruchsalu u Njemačkoj. Zajedno sa mag. Kiparstava i akademskom slikaricom Sašom Bezjak napravili su skulpturu od kamena, koja nosi naziv ‘Iz maloga naraste veliko’, i koja je postavljena na Europaplatzu. Godine 2013. pod okriljem Likovnog društva Gornja Radgona, čiji je član od 2012. godine, ima prvu samostalnu izložbu u Domu za starije u Radencima 2014. izlaže doma na Zgornjoj Velki, što mu je omogućila Likovna sekcija KUD Gabrijel Kolbič.

2015. izlaže u Jarenini i u Kulturnom domu u G. Radgoni. Ova izložba je njegova peta samostalna. Godine 2013., 2014. i 2015. sudjeluje na natječaju kojeg raspisuje Savez likovnih društava Slovenije za Zlatno plaketu. Za svoje kiparske radove dobiva certifikat za kvalitetno umjetničko dijelo. 2014. i 2016. biva uvršten na državnu izložbu Javnog Sklada za kulturne dejavnosti Slovenije.

Kritički osvrt

Leopold Methans je kao profesionalni kamenoklesar kroz godine pridobivao dragocjena znanja o osobinama, strukturi i uporabnim mogućnostima najrazličitijih vrsta kamena, uz što je, dakako, razvijao svoju estetiku. To ga je potaknulo, sasvim razumljivo, na samostalno likovno umjetničko izražavanje.

Ono što iznenađuje je njegova svijesna odluka da će izrađivati kiparska djela u potpuno drugačijem, prilično neprivlačnom, sivom materijalu, željezu. Pronalazi predmete koje bi mi smatrali odbačenima i udahnjuje im novi život. Tako za svoje željezne skulpture upotrebljava manje komade lancaca za pogon bicikala, koje može preoblikovati u geometrijska ili čak organska tijela.

Iako je svoj likovnostvaralački put počeo sa manje više stiliziranim ljudskim figurama, Leopolda Methansa među svim oblicima očito najviše privlači kugla ili sfera (na kvadratnim podlogama), koju u pravilu interpretira kao živi organizam sa bogatom unutarnjom, dekonstruktivno djelujućom strukturom, koju možemo shvatiti kao pogled u dušu koja trpi, ili propadanje kakvoga planeta. Pritom je zanimljivo da autor kuglu u kontinuiranom ciklusu ne tretira kao idealni, vječni oblik, u skladu sa njenom arhaičnom ikonografskom simbolikom, nego mu predstavlja simbol prolaznosti ili čak neku vrst likovnog epitafa.

Uz varene željezne sculpture, Leopold Methans stvara i gipsane reliefe, pri čemu je možda najzanimljiviji ciklus likovnih citata, posvećenih umjetnicima kao što su Matisse, Meštrović, de Chirico, akad. kipar Gabriel Kolbič i, na posljetku, Willendorfska Venera.

Prevladavajuće ženske figure smješta na plitkoreljefne ornamentirane podloge, koje je oblikovao pomoću starinskih ličilačkih valjaka. Autorovu ljubav do umjetnosti dokazuje i njegov posjed na Zgornjem Dražen vrhu, gdje je tipičnu rustikalnu zgradu, koja stoji uz kamenorezačku radionicu, preuredio u galeriju i prostor za priredbe, likovne kolonije ili literarne susrete, na kojima je ugostio priznate kulturne ličnosti, kao što su Drago Jančar, Tone Partljič, Tone Kuntner, Peter Ternovšek i dr. Mario Berdič.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije