Istraživački rad: Protiv španjolskih puževa žicom, pivom i ružmarinom

Istraživanje o tome kako suzbiti dosadne puževe koji svakog ljeta postaju noćna mora povrtlarima, odvest će srednjoškolke Luciju Marković i Evu Perčić na međunarodno natjecanje.

Dražvno natjecanje

Učenice 1.g razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, predvođene mentoricom Željkom Kađi, osvojile su ovih dana prvo mjesto na državnom natjecanju iz bilogije održanom u Kalinovcu, i to u kategoriji istraživačkih radova. Mjere za suzbijanje španjolskih puževa, lat. Arion vulgaris, predstavit će iduće godine na svjetskom natjecanju International Conference oy Young Scientist (ICYS).

Velike štete koje ta invazivna vrsta narančasto-smeđih puževa porijeklom iz Španjolske izaziva na povrću i voću u međimurskim vrtovima bio je glavni motiv da krenu u istraživanje.

– Vidjele smo doma da puževi jedu povrće, a najviše je tih španjolskih koji su se proširili u posljednjih desetak godina – kažu Lucija i Eva. Ponašanje puževa pratile su u terariju u biološkoj učionici u svojoj školi. Dokazale su da u borbi protiv puževa učinkovito pomažu limeni profil, bakrena žica, začinske biljke bogate eteričnim uljima poput ružmarina, kupovne Feramoll granule koje ne spadaju u kategoriju otrova, pa su bezopasne za korištenje, te metoda ‘privuci i ukloni’, sa zamkama poput one s pivom koje se natoči u plitke posude.

Puževi vole pivo pa će se okupiti uz posudu. – Tijekom istraživanja iskoristile smo 600 puževa – kaže Eva. Inače, najjednostavnija metoda je ručno sakupljanje puževa u večernjim ili ranim jutarnjim satima, no to iziskuje previše vremena. Kad ih se skupi u posudu, dovoljno ih je posipati solju ili preliti vrućom vodom.

Koristile 600 puževa

Učenice su došle do zaključka da nije dobro posipati sol po zemlji jer se tlo uništi, a posipanje prepreka od pepela u laboratorijskim uvjetima nije se pokazalo učinkovitim. Dobro je i kad su u vrtu krtice i ježevi, koji također hrane puževima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije