Razmišljate kako provesti Praznik rada? Evo nekih prijedloga!

Međunarodni praznik rada, poznatiji i kao Prvi maj, slave radnici diljem svijeta. Obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osam satnim radnim vremenom. 1. svibnja se kao Međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru. U 20. stoljeću se datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički blagdan, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada.

U ovom je obliku prvi svibnja postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta. No, pitanje je imaju li radnici što slaviti? U vremenima kojima živimo mogu samo žaliti nad svojim pravima koja su nestala u vrlo kratkom vremenu. Ono što im ostaje je borba i dostojanstvo što im nitko ne može uzeti.

No bez obzira na tešku situaciju mnogi će tog dana otići razbistriti glavu u prirodu, baciti (ako imaju) nešto na roštilj ili pak jednostavno otići negdje gdje se nudi besplatni prvomajski grah. Prognoza vremena Crometea baš i nije idealna jer prognostički materijali za vikend upućuju na nepovoljne vremenske prilike.

Ako još ne znate gdje biste se odmorili za Praznik rada koji ove godine baš pada na nedjelju, donosimo nekoliko prijedloga za relaksaciju, uživanje i bijeg od svakodnevnog stresa.

>>> Nezaboravni prvomajski provod u srcu Međimurja
>>> Planirate piknik? Evo kakvo nas vrijeme očekuje za Praznik rada

>>> SDP poziva na prvomajski grah u Čakovec, Štrigovu i Mursko Središće
>>> U Kotoribi uz Praznik rada ribičija, grah i pečena riba
>>> Praznik rada u Svetom Martinu na Muri
>>> Srednja škola Prelog najavljuje gastro spektakl u centru grada
>>> Proslava Prvog maja u sportskom parku Trate Nedelišće
>>> Prvosvibanjske igre u Sportskom parku Općine Strahoninec
>>> Gulašijada u Goričanu za pomoć mažoretkinjama
>>> Prvomajska biciklijada u Prelogu održat će se 8. svibnja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije