Mraz je u Međimurju pobrao sve što se pobrati može

>> Mraz je u Međimurju pobrao sve što se pobrati može

Potpuno su smrzli plodovi jabuka, marelica, oraha, trešnji, šljiva, breskvi, grožđe, ali i krumpir, paprika, rajčica i drugi nasadi. Štete su nemjerljive i nenadoknadive, jer berbi neće biti, a voćnjake održavati treba.

Jučerašnji mraz počinio je ogromne štete ne samo na području Grada Mursko Središće o čemu smo pisali i što je potaknulo mnoge voćare da nam se oglase.

>>> Mraz počinio velike štete na području Središća i okolnih naselja

Svi odreda kažu kako im je mraz uništio jabuke, marelice, kruške, šljive, breskve, trešnje i drugo voće. Magistar Tomislav Tomšić iz čakovečkog ‘Agromeđimurja’ kaže: – Ovo je bio grozan mraz koji rezultira katastrofom u voćarstvu. Sve što je moglo smrznuti smrzlo se i od ovogodišnjih berbi jabuka i ostalog voća neće biti ništa. Štete su ogromne, jer uroda nema, a voćnjake će trebati održavati. I ne samo to, nećemo imati jabuke za tradicionalne kupce što svemu daje još veću dimenziju.

U Međimurju su stradali svi voćnjaci, a katastrofalno u Čehovcu, Kotoribi, Svetoj Mariji, Podturnu, Vratišincu, Peklenici, Gradiščaku, Goričanu, Novom Selu na Dravi, Belici, Nedelišću i bez obzira bili nadmreženi ili ne nisu uspjeli odoljeti mrazu, kakav se ne pamti u Međimurju, ali niti u Hrvatskoj kao i srednjoj Europi.

Kažu mi kolege po struci kako su zapadno od Slavonskog broda stradali svi voćnjaci, a slično je u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj i gotovo u svim zemljama zapadnije od Srbije. Ukratko grozno i katastrofalno, kaže Tomšić i dodaje kako bi štete bile manje da su voćke bile u cvatu jer cvjetovi su otporniji od plodova.

Najveći proizvođač aronije u Međimurju je Ivan Premuš iz Zebanca, koji kaže kako mraz nije naštetio aroniji, obzirom da je vrlo otporna na hladnoću, ali i zbog toga što je u fazi cvatnje. Dodaje kako su na selničkom području stradale sve druge kulture, najviše orasi, trešnje, marelice i grožđe.

Ukratko, međimurski voćari i povrćari trpe ogromne štete i pitanje je kako će sve ovo izdržati. Je li proglašenje elementarne nepogode barem mala utjeha? Čeka se reakcija međimurskog župana Matije Posavca, premda još hrvatska Vlada nije reagirala na posljedice lanjske tuče u Međimurju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije