Gradi se novi Dom zdravlja u Čakovcu za 38 milijuna kuna

Kad se sagradi nova zgrada Doma zdravlja u Čakovcu, sve zdravstvene ustanove u tom gradu bit će smještene na jednom mjestu, u krugu Županijske bolnice. Novi Dom zdravlja jedan je od najvažnijih projekata Međimurske županije u zdravstvu, prvi takav nakon gradnje bolničkog paviljona.

Kreće druga faza

Ukupna vrijednost investicije, prema projektanskom troškovniku, procjenjuje se na oko 38 milijuna kuna. – Završila je prva faza, a sad kreće druga. Očekujemo da će ove godine završiti građevinski dio radova, a onda dogodine i ostalo s opremanjem. Nešto novca dobili smo od decentraliziranih sredstava, imamo i nešto svojeg. Planira se i prodaja nekretnina koje imamo u Ulici Matice hrvatske, pa bi se i tako došlo do novca za dovršenje investicije. Time bismo riješili svoje prostorne potrebe za idućih 50 godina – kaže ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić.

Ta ustanova sad radi u prostorima na četiri lokacije po gradu, što djelatnicima otežava organizaciju posla, a pacijentima otežava pristup zdravstvenoj zaštiti. Neki su objekti zaštićeno kulturno odbro pa ih se ne može pregrađivati. Osim toga, prostor koji se sad koristi ne zadovoljava uvjetima za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Zato je Međimurska županija kao osnivač zajedno s Domom zdravlja prošle godine i krenula u tu kapitalnu investiiju. Za završenu prvu fazu radova osigurana su tri milijuna kuna, a u tijeku su, kaže župan Matija Posavec, pripreme za drugu fazu u kojoj je potrebno uložiti 10 milijuna kuna. U svibnju će se raspisati javna nabava za radove u vrijednosti od četiri milijuna kuna, od čega je u županijskom proračunu predviđeno 2,2 milijuna kuna, a ostatak se očekuje od države.

Novac iz proračuna

Županija je tražila da se u državnom proračunu odmah predvidi 10 milijuna kuna kako bi se završila glavnina objekta, no to nije prihvaćeno, pa se ide po sistemu rohbau gradnje. U novom objektu smjestit će se sve ordinacije obiteljske medicine, stomatološke i specijalističke ordinacije ugovorene za područje grada Čakovca, patronažne službe, službe zdravstvene njege, čekaonice pacijenata sanitetskog prijevoza, uredi uprave i ostale prateće prostorije.

Sve to na 5165 četvornih metara bruto površine na četiri etaže – podrum, prizemlje, prvi i drugi kat. U zgradi će biti smještena 31 ordinacija, a bit će mjesta i za djelatnosti poput zdravstvene njege u kući, zubnog rendgena i palijativne skrbi. Tako će na jednom mjestu raditi Dom zdravlja, bolnica, Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije