Osjećaju li se građani Čakovca sigurno u svome gradu? Evo što kažu

Osjećam se nesigurno, ne samo u Čakovcu nego i u državi, ali zbog političara. Šalu na stranu, svi znamo tko nam u Čakovcu kvari prosjek, ali o tome smijemo govoriti samo doma – kaže ekonomist Dragan Bacinger, komentirajući rezultate istraživanja časopisa ‘Zaštita’ i Ekonomskog instituta o tome koji su gradovi u Hrvatskoj najsigurniji. Na vrhu liste našao se Sinj, a na dnu – Čakovec.

>>> Unatoč statistici, Čakovec je siguran grad

– Mislim da kod građana postoji određeni dojam da Čakovec nije najsigurniji grad, ali je i činjenica da postoji strah od javnog iznošenja što je uzrok tome – kaže nastavnik Tibor Rodiger. Umjetnik Igor Baksa osjeća se, kaže, sigurno. – Čakovec je pitom. Više me strah ići po Osijeku, Vukovaru i Kninu – napominje.

Informatičar Dalibor Matotek slaže se s rezultatima istraživanja jer bicikl zaključava dvama debelim lokotima, a na kući imaju pojačane brave. Čakovec je, napominje, na dnu i na takvom glasu samo zbog velikog broja sitnih i većih krađa.

– Čakovec je siguran grad i ugodno mjesto za život. Već nekoliko godina smanjuje se broj prekršaja i kaznenih djela, a povećava broj otkrivenih počinitelja. No, statistika još pokazuje da neka naselja u Međimurju imaju velik broj evidentiranih krađa, pogotovo kad ih se usporedi s ostalim naseljima sa sličnim brojem stanovnika. To su u čakovečkom okruženju Kuršanec, Pribislavec, Mala Subotica i Gornji Kuršanec – kaže gradonačelnik Stjepan Kovač i dodaje da je riječ o naslejima u kojima živi velik broj socijalno ugroženih građana.

– Iako je svaka krađa kazneno djelo, postoji razlika između oružanih pljački banaka i krađa s polja – ističe. U PU međimurskoj tvrde da se posljednjih pet godina smanjuje broj evidentiranih krađa. – Krađa je manje 30 posto, teških krađa 39 posto, a smanjen je i broj krađa u vrijednosti manjoj od tisuću kuna – uvjerava Radovan Gačal, glasnogovornik PU međimurske.

Pokazatelji su, dodaje, isti za Čakovec i ostatak Međimurja jer na cijelom području prednjače krađe s poljoprivrednih površina i šuma. Kovač je najavio da će od autora istraživanja tražiti objašnjenje zašto se njihovi podaci razlikuju od policijskih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije