Poruka iz Grada i policije: Čakovec je siguran grad i ugodan za život

Prema istraživanju časopisa ‘Zaštita’ i zagrebačkog Ekonomskog instituta na temelju podataka MUP-a od ukupno 29 gradova, Čakovec je proglašen kao najnesigurniji.

Podaci su temeljeni na kriterijima broja prometnih nesreća, imovinskih i nasilnih kaznenih djela te zloporabe droge. Zbog ovih podataka, na štetu grada Čakovca, sazvana je konferencija za novinare na temu stanja sigurnosti na području Grada Čakovca.

Na užem području grada i Juga postavljene su sigurnosne kamere, a zbog velikog broja krađa bicikala nedavno je postavljeno čuvano spremište za bicikle koje je pod fizičkim nadzorom. To je dokaz kako se mjere sigurnosti i prevencije u gradu Čakovcu provode. Čakovec se našao na ovoj listi kao najnesigurniji zbog sitnih krađa koje su u posljednje vrijeme u opadanju.

– Po meni je Čakovec siguran grad i ugodno mjesto za živjeti. Grad po mjeri čovjeka. Našli smo se na ovoj listi zato što i sami znate da tu statistiku kvare one sitne krađe, poljoprivrednih usjeva i krađe šuma, izjavio je Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca. Te krađe čini određena populacija ljudi, osobe koje primaju neki vid socijalne pomoći od države i većina tih krađa se nalazi u naseljima Kuršanec, Pribislavec, Mala Subotica i Gornji Kuršanec. To su područja gdje većinom žive pripadnici romske nacionalne manjine.

– Razlog je složen, radimo puno na tome, radimo akcije na preventivi edukaciji. Grad Čakovec je siguran grad, svi znamo da nije ista oružana i sitna krađa. Naravno da je krađa krađa i svaki počinitelj mora biti pravedno sankcioniran. Ali sigurno nije ista oružana pljačka banke i krađe 20 ili 30 kg krumpir, rekao je gradonačelnik.

Vijeće za prevenciju nastavilo je i pokrenulo određene akcije i projekte kako bi se ta statistika promijenila. Pojačana je ophodnja zaštitara na području Perivoja Zrinskih, centra grada i autobusnog kolodvora. Glavni cilj je smanjenje uništavanja javne imovine.

– Ovom prilikom apeliram na roditelje da uče svoju djecu zašto služe ograde, kante za smeće, igrališta, klupice, da je to sve plaćeno zapravo njihovim novcem te da se svaka takva uništena imovina opet plaća njihovim novcem, izjavio je Mario Medved, predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Čakovca.

Prema izvješću PU međimurske u zadnjih 5 godina bilježi se trend opadanja kaznenih djela na područu Međimurske županije, a prošle godine i na području grada Čakovca. Taj trend se nastavlja i u 2016. godini. PP Čakovec u prvom tromjesečju bilježi 30% manje teških krađa (provale) i 39% manje krađa (krađe iznad 1000 kn).

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije