Zrinska garda ponos našeg kraja i uz Dane Međimurske županije

Zrinska garda Čakovec i ove godine organizira javna događanja u prigodi proslave petog Spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine.

Pokrovitelji su proslave Spomendana predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i Međimurska županija. Zrinska garda priređuje događanja u Čakovcu u subotu 23. travnja 2016., u Bečkom Novom Mjestu u nedjelju 24. travnja, te u Zagrebu na sam Spomendan u subotu 30. travnja 2016.

Tako će u Čakovcu u subotu, 23. travnja, u 9,15 sati krenuti mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i susjedne Mađarske središtem grada, da bi u 10 sati u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa misno slavlje predslavio novi vojni biskup mons. Jure Bogdan. Slijedi mimohod u 11.15 do Trga Republike gdje će uz nazočnost uzvanika biti podizanje zastave, prijavak, polaganje svijeća kod spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurja, te prigodan program uz posebnu točku iznenađenja za sve okupljene.

U Čakovcu će uz Zrinsku gardu Čakovec s bubnjarima i konjanikom u pratnji limene glazbe Belice sudjelovati Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnica Međimurske županije, Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” Zagreb, Hrvatskog generalskog zbora, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, Zrinyi vitezi iz Sigetvara, Križevačka djevojačka straža, Sokolska garda Osijek, Kliški uskoci, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Šibenska gradska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Kostelska Pištola – Keglevićeva straža Kostel, Varaždinska husarska graničarska pukovnija, Samoborska narodna garda, Kuburaško društvo gromovnik Brestovje – Sveta Nedjelja, Dubrovački trombunjeri i Viteško alkarsko društvo Sinj, a u programu će nastupiti i članice HKUU Veseli Međimurci.

Program završava u dvorištu Zrinskoga grada kod spomenika Oproštaj polaganjem zajedničkog vijenca, prigodnim govorima i nastupom Vokalne skupine Zrinski.

U nedjelju, 24. travnja, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Zrinske garde Čakovec i Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” Zmajski stol Čakovec bit će u 10 sati polaganje vijenca na groblju i na mjestu pogubljenja u Bečkom Novom Mjestu, a zatim misno slavlje za Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana.

Na sam Spomendan u subotu 30. travnja 2016. u Zagrebu će Zrinska garda u mimohodu proći Vlaškom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića a zatim do zagrebačke katedrale gdje će najprije u 10,30 biti prijavak pokrovitelju proslave predsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Željku Reineru, zatim polaganje vijenaca kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te od 11 sati misa zadušnica koju će predslaviti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, redovan član Zrinske garde.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije