HAK održao prometno preventivnu akciju u srednjim školama

>> HAK održao prometno preventivnu akciji “KLIK” u srednjim školama

Hrvatski autoklub, Auto klub Čakovec i PU međimurska s punom suradnjom srednjih škola provode preventivnu akciju ‘KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu’.

Cilj akcije je edukacija učenika srednjih škola kako se sigurno kretati vozilom, koja je upotreba i prednost sigurnosnog pojasa, kako alkohol utječe na sposobnost upravljanja vozilom i posljedice sudara i prevrtanja vozilom.

Ispred Gospodarske škole danas je bilo edukativno i zanimljivo. Učenici su mogli isprobati simulator prevrtanja vozila i što se događa ako ne koristimo sigurnosni pojas. Crveni križ je osigurao sedam vrsta tako zvanih‚ ‘pijanih naočala’ koje nam pokazuju kako to izgleda kad smo pod utjecajem droga ili alkohola i u doba sumraka odnosno noći kad je bitno smanjena vidljivost. Osim Gospodarske škole, predavanja i prikaz simulacija bit će održana i u Gimnaziji Josip Štolcer Slavenski, Ekonomskoj školi, TIOŠ-u i Srednjoj školi u Prelogu.

– To je sve jako dobro jer su to budući mladi vozači, a zapravo cilj svega ovog je usađivanje neke razine više svijesti iz domene cestovnog prometa. Da se ovo nepovoljno stanje, ne samo na području Policijske uprave Međimurske nego i cijele Republike Hrvatske, da se trend zaustavi i krene u pozitivnom smjeru, ukazala je Irena Branović policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu.

Ulazak u vozilo koje se prevrće, isprobavanje naočala, te pokušaj hoda po ravnoj crti, učenicima je bila prava atrakcija.

– Sad budemo vidjeli kako je to kad si pod utjecajem raznih droga i alkohola. Tu je auto za probati, simulator nesreće. Nadam se da nikad nećemo to zapravo doživjeti, rekao je Karlo Balent, učenik 4. razreda smjera poljoprivredni tehničar.

U županijskom timu za provođenje preventive u srednjim školama, uz Hrvatski autoklub odnosno Auto klub Čakovec, čine ga još Policijska uprava Međimurska i Agencija za odgoj i obrazovanje, odnosno škole. U ovoj pozitivnoj akciji predavanja i simulatore će iskušati oko 1200 učenika srednjih škola.

– Učenicima je smješno kad stave naočale, kad izađu iz ovog vozila prevrtanja se drže za želudac. Ovo dočarava neke situacije koje se mogu dogoditi u prometu i da se učenicima to približi. Dobar je i pozitivan utjecaj na mlade srednjoškolce, poručuje Irena Branović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije