Građani definirali finalne elemente modela Društvenog centra Čakovec

>> Građani definirali finalne elemente modela Društvenog centra Čakovec

Platforma za Društveni centar Čakovec proteklih nekoliko dana organizirala je cijeli niz aktivnosti s ciljem prezentacije projekta Društvenog centra Čakovec javnosti.

U subotu je na Trgu Republike u Čakovcu održana javna akcija “Namjena Društvenog centra u Čakovcu – pitamo građane!”. Stotinjak građana i građanki moglo se na javnom prostoru upoznati s dosadašnjim aktivnostima Platforme za Društveni centar Čakovec te planovima i konceptom Društvenog centra Čakovec, kroz plakate, makete, informativne letke i programske knjižice. Sami građani/ke su na panoima iskoristili priliku sami dodatno definirati sadržaj Društvenog centra, sukladno identificiranim vlastitim potrebama i potrebama zajednice.

U ponedjeljak, 11. travnja u 17 h, u Starom hrastu u Čakovcu, otvorena je izložba “Nezavisni prostori – prostori nezavisnih” koja tematizira i dokumentira razne hrvatske društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira. Korištenjem tih prostora, kao i samom borbom za njihovo korištenje, kroz posljednjih se dvadeset godina u lokalnim sredinama diljem Hrvatske realiziraju vrijedni kulturno-umjetnički sadržaji, generiraju nova znanja, a sama zajednica se okuplja i osnažuje.

Na izložbi se tridesetak posjetitelja moglo upoznati i s dokumentiranim procesima u gradu Čakovcu, na kojima su najviše radili Autonomni centar – ACT i Centar za mlade Čakovec. Autori izložbe su Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac. Izložba je nastala u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger i Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva, koje vode Centar za dokumentiranje nezavisne kulture.

Nakon otvaranja izložbe, održana je tribina “Namjena Društvenog centra u Čakovcu – pitamo građane!” koja je za cilj imala dodatno propitati svrhu i namjenu Društvenog centra Čakovec. Na tribini su uz župana Matiju Posavca i predstavnika Grada Čakovca Ninoslava Šipoša sudjelovali predstavnici članica Platforme za Društveni centar i dvadesetak građana/ki. Na istu su bili pozvani svi članovi i članice Gradskog vijeća Grada Čakovca i Skupštine Međimurske županije, no nitko se nije odazvao.

Koordinator projekta Društvenog centra Čakovec Teo Petričević ukratko je prestavio do sad mapirane potrebe i sadržaje Društvenog centra Čakovec, prikupljene kroz niz istraživanja, planiranja, diskusija i javnih akcija održanih proteklih godinu dana. Svi rezultati istraživanja i analiza dostupni su na web stranicama Platforme.

Uslijedila je poduža diskusija o javnim prostorima, prostorima građana/ki, potrebama građana/ki u gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji, modelima upravljanja postojećom javnom infrastrukturom i javnim institucijama. Župan Matija Posavec izrazio je punu podršku projektu Društvenog centra Čakovec te je upoznao prisutne s trenutnim procesima razvoja projekta. Naveo je kako je u kontekstu brže realizacije tog projekta Međimurska županija spremna ustupiti ili darovati dio neizgrađenog zemljišta na prostoru bivše vojarne.

Jasno je zauzeo stav kako Županija nema interesa za ulaganje u neke druge prostore pogodne za realizaciju projekta Društvenog centra Čakovec niti namjeru ustupiti prostor u staroj vojarni (kč 1729/2) koja je element zagovaranja Platforme za Društveni centar Čakovec posljednjih dvije godine. Također je jasno zauzeo stav da Međimurska županija u 2016/2017 godini nema predviđenih financijskih sredstava za realizaciju projekta Društveni centar Čakovec, no kako će se sigurno u narednih deset dana finalizirati proces uspostavljanja civilno-javnog partnerstva osnivanjem zajedničke ustanove Društveni centar Čakovec.

Ninoslav Šipoš, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i europske fondove Grada Čakovca, također je dao punu podršku projektu Društvenog centra Čakovec. Naglasio je kako je evidentno da u gradu još uvijek nedostaje prostora građana, usprkos kontinuiranim ulaganjima u javnu infrastrukturu. Također je izrazio stav kako postojeća javna infrastruktura i institucije nisu još dovoljno javne.

Grad Čakovec stajališta je kako je najprimjereniji prostor za Društveni centar Čakovec prostor bivšeg MTČ-a, no jednako tako N. Šipoš je naveo da nije upoznat sa službenim stavom Grada, odnosno gradonačelnika. Jasno je izrazio važnost hitnog sastanka župana i gradonačelnika kako bi se finalizirali dosadašnji procesi i projektne aktivnosti u prvoj fazi provedbe kroz definiranje lokacije za Društveni centar Čakovec i formaliziranje civilno-javnog partnerstva.

Jedan od predloženih modela razvoja projekta Društveni centar Čakovec diskutiran na tribini bio je i polilokacijski model. U kontekstu nekoliko javnih prostora trenutno zatvorenih građanima/kama (Muzej Međimurja, Centar za kulturu, Knjižnica Nikola Zrinski, zgrada Scheier i drugi), župan je predložio pismo namjere organizacija civilnog društva, društvenih i kulturnih aktivista i građana vlasnicima prostora/institucija za redefiniranje modela upravljanja tim javnim prostorima kako bi se otvorio prostor za zajedničko suupravljanje politikom, programom i prostorima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije