Objavljen prijedlog nove Mreže hitne Medicine – Čakovec zakinut!

Povjerenstvo je donijelo prijedlog nove Mreže hitne Medicine za Hrvatske, prema kojoj je Čakovec ostao na jednom smjenskom timu hitne medicine.

U Međimurskoj županiji postoji 15 timova, 10 u Čakovcu i 5 u Prelogu. Prema novoj preraspodjeli dogodila bi se situacija u kojoj bi u Čakovcu ostalo 5, a drugih 5 bi išlo u Mursko Središće. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Tomislav Novinščak smatra da je to neprihvatljivo iz razloga jer Čakovec ne može raditi s jednim smjenskim timom.

– Ukidanje jednog tima za Čakovec bi značilo da bi Čakovec ostao na jednoj jedinoj ekipi koja mora zbrinjavati jednu ogromnu konglomeraciju naselja. Zbrinjavamo manjinsko stanovništvo koje ostale županije nemaju. Činjenica je da je jasno vidljivo u ovakvoj nacionalnoj Mreži stoji jedan izraziti disbalans u Mreži hitne medicine, jasno je poručio dr.sc. Tomislav Novinščak, ravnatelj Zavoda.

Čakovec ima izrazito dobre rezultate uspješne reanimacije, tako se unutar urbanih naselja zbrinjavaju unesrećeni za deset minuta, a unutar dvadeset u ruralnim sredinama. Zavod postavlja pitanje jesu li tako ‘nagrađeni’.

– Moj osobni stav je da apsolutno nije prihvatljivo da siromašne županije i siromašni krajevi, poput Međimurja, Zagorja, Banije i Korduna financiraju izrazito bogate županije, gradove i razvijene krajeve od Istre do Dubrovnika, rekao je Novinščak.

Posao hitne medicinske službe nije lak, jer se odnosi na pitanje spašavanja ljudskih života. U svakom trenutku tim treba biti priseban i vladati situacijom.

– Zabrinuti smo, jer smo mi prvi koji dolazimo na takve situacije, gdje čovjeka ne zanima politika, nego da se njegovom pomogne, poručila je dr. Tasjenka Frčko, spec. hitne medicine. Prema neslužbenim rezultatima, Međimurska županija ima 25 posto uspješnih reanimacija. U Hrvatskoj jedino Istra ima veći postotak, i to za 1 posto. Primjerice Norveška ima 18 posto.

– Čudimo se jer se ova nova Vlada referirala da će se kod tih reformi pitati struka, a ja vam mogu reći da nas operativce ni jednom nitko nije pitao, kako mi funkcioniramo, kakve su naše potrebe, rekla je Frčko.

Međimurska županija je gusto naseljeno područje, gdje je svakog dana velika fluktuacija stanovništva. Također, županija je dio programa STEMI u kojem se slučajevi infarkta s terena direktno voze u Zagreb. Ovaj program primjer je cijeloj Hrvatskoj, a zbog preraspodijele mreže će pasti u vodu.

– Uvijek imamo velike neugodnosti, da ne velim fizičke nasrtaje u kućama jer mi direkt ulazimo u kuće, na njihov teren i kad je nekome hitan slučaj oni samo čekaju krivca. Mi ako budemo kasnili na takve intervencije, prvi smo na njihovom udaru, rekao je Romeo Novak, bacc. med. techn., glavni tehničar Zavoda.

Zavod se zalaže za širenje Mreže u Murskom Središću, ali ne na uštrp grada Čakovca.

– Želimo dati do znanja, da ne želimo čekati da se dogodi nesretni slučaj, ne treba se dogoditi smrtni slučaj jer nije bilo ekipe! Želimo to spriječiti i biti odgovorni. Inzistirat ćemo na pravilnoj distribuciji Mreže hitne medicine koja kako je sada posložena ima elemenata i da Kotoriba i Štrigova dobe svoje ispostave. Naš kraj to zavrjeđuje, poručuje Novinščak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije