Kinološko društvo Međimurja slavi 35 godina rada

Kinološko društvo Međimurje Čakovec, prema riječima predsjednika Dragana Matulica, u svojim redovima okuplja 69 člana, a sjedište im je već nekoliko godina u Kotoribi. Ova godina je posebna za društvo jer slave 35 godina rada, rečeno je na godišnjem skupu koji je održan u subotu, 2. travnja.

Lani su bili aktivni u radu na terenu i sa psima na natjecanjima i izložbama. Tako su održali proljetna i jesenka ocjenjivanja, uzgojne preglede pasa i specijalnu izložbu s dodjelom kandidature CAC-HR za malog autohtonog međimurska psa – Međija.

Rad društva bazira se kroz tri kluba – sportski, lovni i Matični klub uzgajivača malog međimurskog psa Međija koji je najaktivniji i najbrojniji. Voditelj uzgoja Vladimir Čižmešija između ostalog u svom je izvješću rekao:

– U 2015. godini uzgojili smo 66 štenaca od čega 29 ženki i 37 mužjaka te je tako do sada upisano u rodovnu matičnu knjigu 634 jedinki Međija. Održali smo proljetnu smotru i uzgojni pregled gdje predvedeno 9 jadinki , 4 ženki i 5 mužjaka i svi su zadovoljili uvjete uzgojnog pregleda. Održali smo i jesensku smotru i uzgojni pregled na koju se odazvalo 12 jedinki, 8 ženki i 4 mužjaka. 11 jedinki zadovoljilo je uvjet uzgojnog pregleda, a jedna ženka nije.

6. rujna održali smo “Specijalnu izložbu sa dodjelom CAC HR” na koju je bilo pozvano 129 vlasnika, a odazvalo se 37 vlasnika Međija. Sudili su Zlatko Kralji iz Koprivnice i Držaen Kipke iz Čakovca. Tituli najljepšeg psa osvojila je Lika von Novi zrin vlasnika Horvat Branka iz Kotoribe.

Tom je prilikom svečano otkrivena statua Međi rad kipara Vladimira Šebestijana iz Kotoribe, rekao je Čižmešija te naglasio kako u je u narednom razdoblju potrebno raditi na popularizaciji ove pasmine i animirati što veći broj uzgajivača da odaberu Međija kao svog najboljeg prijatelja.

Dragan Matulic koji je voditelj Kluba lovnih pasa, kazao je kako su u dva navrata organizirali Smotru i ispit prirođenih osobinaa za pse ptičare. Imali su 7 legala i 39 štenaca lovačkih pasmina te 2 legla i 11 štenaca sportske pasmine. Podršku članovima Kinološkog kluba Međimurje došao je dati i općinski načelnik Ljubomir Grgec.

– Prema pročitanim izvješćima vidi se da se uložilo puno truda i ostvarili ste planirane zadatke. Hvala vam što se uključujete u općinske manifestacije. Želim vam i dalje uspješan rad, a mi u Općini ćemo vam pomoći koliko bude u našim mogućnostima – poručio je Grgec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije