FOTO: KUU Zvon proslavio 20 godina uspješnog rada

>> FOTO: KUU Zvon proslavio 20 godina uspješnog rada

U nedjelju je u Domu kulture u Maloj Subotici KUU ‘Zvon’ župne zajednice Mala Subotica proslavio svoj 20 rođendan. U dvorani se tražilo mjesto više, jer je dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

KUU Zvon pod vodstvom predsjednika vlč. Đure Vukalovića djeluje punih 20 godina na području župe ali i mnogo šire. Kulturno-umjetnička udruga ima i druge sekcije osim zbora, dramske skupine, folklora, tamburaša, pjevača, plesača, svirača. Kroz ovih dugih 20 godina mnogo je žitelja prošlo kroz “Zvon” i ne samo iz općine Mala Subotica nego i iz drugih mjesta. Jedan od osnivača KUU “Zvon” 1996. godine bio je i vlč. Đuro Vukalović koji je svih 20 godina i predsjednik udruge.

Koncertu su bili nazočni i načelnik općine Vladimir Domjanić, Danica Glad – predsjednica OV, Đurđa Horvat – ravnateljica OŠ “Tomaša Goričanca” Mala Subotica, Dejan Buvač – predsjednik Zajednice HKUU MŽ, predstavnici udruga, gosti, članovi i mještani općine Mala Subotica. U nedjelju su pripremili tradicionalni koncert “Bijela nedjelja” povodom obilježavanja 20 godina, i sve to popratili izložbom fotografija tijekom 20 godina djelovanja “Zvona”. Gosti priredbe bili su djeca iz dječjeg vrtića “Potočnica”.

Tom prigodom uručena je diploma KUU “Zvon” za 20 godina djelovanja od strane Hrvatskog sabora kulture i Zajednice HKUU Međimurske županije i diplome za 10, 15 i 20 godina djelovanja članovima KUU “Zvon”. Članovima “Zvona” zahvalnice je uručio predsjednik vlč. Đuro Vukalović. Udruga danas broji preko 100 članova, neki su tu svih 20 godina, neki 15 godina, neki 10 neki 5, neki godinu dana.

Za 20 godina rada u KUU “Zvon” – srebrnu diplomu dobili su: Terezija Cirković , Marija Mihaljević, Marija Dominić, Ivan Novak, Zvonko Fuler, Julijana Novak, Ana Horvat, Antun Škvorc, Katarina Janković, vlč. Đuro Vukalović, Nada Janković, Stjepan Palatinuš, Marija Jelenić, Josip Juras i Josip Mihaljević.

Za 15 godina rada u KUU “Zvon”- brončanu diplomu dobili su: Hrvoje Cirković, Mario Janković, Jelena Cirković, Tino Jelenić, Ivana Cirković, Viktorija Kalamari, Davorka Čižmešija, Sanja Kolarić- Purgar, Marina Držanić, Vlatka Magdalenić, Denis Hajdarović , Dajana Škvorc, Jasmin Herman, Danijel Škvorc, Jelena Herman, Valentino Škvorc, Katarina Juras – Janković, Vlatka Patafta- Podgorelec i Biserka Škvorc.

Za 10 godina rada u KUU “Zvon”- brončana diploma uručena je: Stivenu Ivkoviću, Vlatki Janković, Gordani Kovačić, Luciji Kovačić, Mariji Krčmar, Emi Mikec, Ani Novak i Lovri Sabolu.

U programu su sudjelovali: folklorni ansambl, Lovro Sabol (recitacija), dječji vrtić “Potočnica”, Roko Blažona recitacija, dječja folklorna skupina, tamburaši i Josip Mihaljević – Puhni vetrek, Severina Lajtman – recitacija, zbor – Na čast uskrsnuloga, dramska družina sa skečom “Kava, žene, vino”, dječji zbor – Tinčekova klet, Zginula je pikuša, tamburaši, vokalna skupina, Josipa Andaršec – recitacija – Kaj bi bilo, Folklorni ansambl KUU “Zvon” pripremio je mali presjek njihova rada, nekoliko njima posebno dragih koreografija. Koreografiju Slavice Moslavac – Kad zapjevam sa Garić planine.

Moslavački plesovi pripadaju Panonskoj folklornoj zoni, a da bi ih mogli izvoditi “Zvonovci” su rekonstruirali moslavačku nošnju. Iz Panonske zone. Folkloraši “Zvona” posjeduju i originalnu baranjsku nošnju koju su im izradile žene iz Belog Manastira. Koreografijom baranjskih plesova “Zvon” se prošle godine predstavio na smotri koreografiranog folklora u Čakovcu. Svake godine gosti na priredbi su djeca iz Dječjeg vrtića “Potočnica”.

I ove godine oni su se marljivo pripremali sa svojim tetama Vesnom, Rosanom i Jelenom. Dolaskom proljeća budi se sve uspavano, kako u prirodi tako i u životima djece. Recitaciju Nikole Pavića – “Međimurska” recitirai je Lovro Sabol – inače tamburaš u”Zvonu”, ali mu i poezija mu dobro ide.

Nakon najmlađih sudionika, na red su došli i oni malo stariji, ali ipak još uvijek najmlađi članovi KUU ‘Zvon’, članovi dječje folklorne skupine. Zajedno plešu nekoliko godina i imali su čast predstavljati Međimurje u Sloveniji, na Dječjim đakovačkim vezovima, a ove godine pozvani su i na Vinkovačke jeseni. Oni vole pjevati, plesati i recitirati.

Tijekom minulih dvadeset godina pjesnikinja Ružica Jukić izdala je tri zbirke pjesama, iz kojih su se mnoge pjesme čule na ovoj pozornici, a neke su i uglazbljene. Jedna od tih je i Puhni vetrek koju je uglazbio prof. Franjo Kežman, a izvodio ju je uz pratnju tamburaša Josip Mihaljević na jednom od festivala “Kre Mure i Drave”. Josipu Mihaljeviću kasnije se pridružio i cijeli župni mješoviti zbor koji je otpjevao pjesmu Na čast Uskrsloga.

Recitaciju “Dotepenec” izvela je Severina Lajtman, učenica 6. razreda OŠ Tomaša Goričanca koju je uvježbala pod vodstvom učitelja Božidara Vadlje. Severina je upravo ovom recitacijom izborila sudjelovanje na državnoj smotri Lidrano u Šibeniku. Folklorna koreografija odvela ih je u Jadransku plesnu zonu i to u Ražanac. Djevojke su pod vodstvom Marine Držanić uvježbale plesove iz Ražanca. Kako bi mogle izvoditi tu koreografiju rekonstruirali su i nošnju koja je poprilično tamna.

Zvon ima još jedan tip nošnje iz Jadranske plesne zone, a to je nošnja otoka Korčule koju su također sami rekonstruirali da bi mogli izvoditi korčulanske plesove kojima su se predstavili na jednoj od smotri koreografiranog folklora. I ove godine scenski prikaz napisala je Nada Janković, a vjerojatno je bila inspirirana svakodnevnim situacijama iz svoje okoline. Ovim prikazom dramska će se predstaviti na ovogodišnjem festivalu kazališnih amatera u Prelogu.

Treba napomenuti da je tijekom minulih 20 godina dramska skupina 1. aprila 2007. godine na tom festivalu osvojila nagradu za najbolju predstavu, za najbolji amaterski tekst i za najbolju glumicu (Sanja Kolarić-Purgar) te su bili pozvani na državnu smotru kazališnih amatera u Kastav. Ovogodišnja predstava nosi naziv – Kava, žene, vino…. Veli naša režiserka: “Ženama je kava jako dobra, naročito ak je pre sosedu, ak pak je išče nekaj kcoj k kavi, unda je to super.

Nakon dramskog prikaza na red su došle vokalne skupine koje su najmlađe po svom postanku, ali kad god su nastupale uvijek su njihovi nastupi bili vrlo zapaženi. Obje vokalne skupine vodi mezzosopranistica Nikolina Virgej – Pintar. Izveli su međimursku popevku i jednu pjesmu afričkog melosa, a “Zvončeki” su otpjevali međimurske pjesme: Zginula je pikuša i Tinčekova klet.

Pokazali su i plesove iz alpske zone. Folklorni ansambl izveo je koreografiju zagorskih plesova pod nazivom Nikaj nije lepšega. Za potrebe izvođenja zagorskih plesova članovi “Zvona”su rekonstruirali nošnju zagorske bjeline koju su članice same ukrasile vezenim cvjetnim motivima, dok su originalnu nošnju Bistre dali izraditi u jednoj radionici nošnji. Zagorski plesovi kao i međimurski pripadaju alpskoj plesnoj zoni. Iz alpske plesne zone “Zvonovci” također izvode i podravske plesove , a za izvođenje tih plesova sami su rekonstruirali nošnju prema postojećim originalima.

Josipa Andrašec plesačica folklora u “Zvonu” govorila je pjesmu Ružice Jukić – Kaj bi bilo. Koncert na “Bijelu Nedjelju” završio je uz splet pjesama – Po Prigorju. KUU “Zvon” župne Zajednice Mala Subotica zahvalio se publici za dolazak, za svaki pljesak i podršku, u minulih dvadeset godina rada. Nastupali su i u inozemstvu i broje mnogo nastupa, priredaba i koncerata.

Pronose tradiciju, kulturnu baštinu i bogatstvo Međimurja svugdje gdje se pojave ali na svom repertoaru imaju i mnoge druge plesove iz lijepe naše domovine. I kako je rekao predsjednik vlč. Đuro Vukalović većinom se odazivaju gdje su pozvani a negdje se i sami pozovu, rado su viđeni gosti bilo da plešu, glume, pjevaju, sviraju ili recitiraju. U svom kratkom govoru predsjednik je podsjetio publiku u dvorani kako je sve to počelo prije 20 godina i kako je došlo do osnivanja Udruge “Zvon” (1996. godine). Svima je zahvalio i članovima ali i vjernoj publici.

Torta za 20 godina rada

Nakon svečanog koncerta članovi Zvona” ali i njihovi uzvanici i gosti okupili su se u njihovim prostorijama na domjenku i da probaju tortu za njihov dvadeset godišnji rad i trud. Tortu su u prostorije druženja unijeli bračni par Ivan i Julijana Novak,a razrezao ju je predsjednik udruge vlč. Đuro Vukalović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije