U Dekanovcu održan prvi dječji etno festival ‘Ljubav denes i negda’

U nedjelju, 3. travnja 2016. godine, u Dekanovcu u društvenom domu održan je prvi dječji etno festival pod nazivom ‘Ljubav denes i negda’ u organizaciji Limene glazbe Dekanovec.

Ideja je bila skupiti i spojiti djecu te pokrenuti suradnju između Osnovne škole Domašinec, Područne škole Dekanovec, Osnovne škole Belica i Osnovne škole Podturen.

Cilj je u narednim godinama učiti djecu njegovanju narodnih običaja koje smo naučili od naših starijih, pa im za zahvalu to uprizoriti i pokazati da učimo od njih i prihvaćamo korisne situacije, a negativnih se prisjećamo i ismijavamo.

Djeca su prikazala nekadašnji običaj svadbe, vrijednosti ljubavi i ljepotu Međimurja, zajedništva i glazbe. Također, pokazali su i dokazali, bez obzira na blago i na sve materijalno, da se ljubav ne trži niti ne kupuje.

Igrokaz koji su prenijela djeca iz Osnovne škole Belica pratila je Limena glazba Dekanovec uz mlade pjevače Marijanu Blagus, Lorenu Juračić, Enu Kovač, Miu Pavlu Mezga, Klaru Sokač, Ivana Krhača. Oni su izveli sljedeće skladbe: ‘Katruže’, ‘Djevojka se je po vrtu šetala’, ‘Ružica sam bila’, ‘Ljubav se ne trži’, ‘Ne znam tožna djevojko’, ‘Stopram sam se oženil’, ‘Išla žena v melin’ i ‘Vehni, vehni fijolica’.

Za prisjećanje naših starih imena izvedena je zajednička skladba ‘Regica’ Područne škole Dekanovec u rap verziji, a za kraj festivala svi su zajednički uz veliko veselje, radost i ples izveli ‘Protuletje se otpira’.

‘Posebna zahvala ide mentorima i učiteljima iz naših škola, Vesni Herman, Štefici Mihalic, Tatjani Pintarić i Tatjani Dobošić. One su bile velika pomoć i podrška voditelju Limene glazbe Dekanovec Danijelu Požgaju koji je uz poštovanje narodnog pjevanja i uz dašak novosti aranžirao nama svima poznate međimurske skladbe.

Također, zahvala Općini Dekanovec i načelniku Ivici Hajdaroviću na financijskoj i moralnoj podršci. Zahvaljuju i Osnovnoj školi Belica, Osnovnoj školi Domašinec, Područnoj školi Dekanovec, te Osnovnoj školi Podturen i svima koji su s ljubavlju pomogli ostvariti ovaj projekt.’, rekli su organizatori.

U današnje tehnološko vrijeme, najveći uspjeh je skupiti pedesetak djece iz različitih škola i pridobiti njihovo zanimanje za naša ranija vremena u želji da se i nakon nas prisjećaju, njeguju i očuvaju našu tradiciju i naše bogato međimursko nasljeđe sa predivnim pjesmama koje treba prenijeti mladima da ih očuvaju za naše buduće naraštaje. Po viđenom, ideja je uspješno ostvarena.

I kak’ su deca rekla: ‘Ljubav je ono kaj ti je srcu drago!’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije