Stariji, evo kako možete ostvariti jednokratnu naknadu

Prema čl. 46. Zakona o socijalnoj skrbi (NN 157/13) u određenim životnim situacijama osobe s vrlo niskim primanjima mogu ostvariti jednokratnu novčanu pomoć.

Konkretno, ‘jednokratna naknada priznaje se samcu ili kućanstvu koje zbog trenutačnih materijalnih teškoća nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe nastale zbog rođenja ili školovanja djeteta, bolesti ili smrti člana obitelji, elementarne nepogode, nabavke nužnih predmeta u kućanstvu, nabavke neophodne odjeće i obuće i sl’.

Jednokratna naknada može se priznati do iznosa koji podmiruje potrebu. Maksimalan iznos za samca iznosi 2.500,00 kuna, dok za kućanstvo iznosi 3.500,00 kuna. Naravno, da biste ostvarili ovu pomoć potrebno je prikupiti određenu dokumentaciju za podnošenje zahtjeva.

Tako, prije negoli date put pod noge ka Centru za socijalnu skrb, trebate prikupiti: presliku osobne iskaznice, rodni list za sve članove kućanstva, potvrde o visini prihoda članova zajedničkog kućanstva koji ostvaruju prihode iz radnog odnosa, mirovine i drugo, uvjerenje Porezne uprave za sve punoljetne članove kućanstva, uvjerenje sa Zavoda za zapošljavanje za radno sposobne nezaposlene članove, uvjerenje sa Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje da radno nesposobni članovi kućanstva nisu korisnici mirovine, potvrda o redovnom školovanju djece te pismeni dokaz iz kojeg je vidljivo o kakvoj se potrebi za jednokratnu naknadu radi i dokaz o visini iznosa kojim se potreba može podmiriti.

Papirologija je opširna, no, u ovakvim prilikama svaka kuna mnogo znači.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta GEROpodrška financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, u svrhu informiranja i educiranja starijih osoba. Želite li da u vašoj udruzi umirovljenika održimo predavanje na temu razlika između ugovora o doživotnom i dosmrtnom zbrinjavanju, oporuka, pomoći Centra za pomoć u kući Međimurske županije i slično, slobodno nas kontaktirajte na broj 095 1971 478 (Andreja Rambrot, voditeljica projekta).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije