Međimurske retencije – ogledi o vodnom fenomenu

Povodom Svjetskoga dana voda, 22. ožujka, u Javnom zavodu Krajinski park Goričko u Sloveniji, održan je međunarodni znanstveni skup Mednarodni posvet o reki Ledavi od izvira do izliva, ravnanje z naravnimi in umetnimi jezeri v Panoniji.



Uvodno izlaganje, Geološka podlaga reke Ledave, održao je Velimir Turk, a potom su slijedila izlaganja predstavnica Direkcije za vode pod naslovom Porečje Ledave, načrt upravljanja s porečjem Mure, izlaganje dr. sc. Polone Ojsteršek Zorčič na temu Ukrepi za zmanjšanje dotoka sedimenta v Ledavsko jezero, o analizi mulja iz Ledavskega jezera govorila je dr. sc. Zdenka Mazej-Grudnik, Kristijan Malačič održao je izlaganje na temu Ptice in dvoživke na jezeru, a dr. sc. Mitja Kaligarič govorio je o ekologiji Ledavskega jezera i polojima.



Po svršetku je rasprave predstavljena knjiga triju autorica, Mihaele Mesarić, Monike Cindrić i Ines Virč, Međimurske retencije – ogledi o vodnom fenomenu. O knjizi su govorili urednik i autor predgovora mr. sc. Siniša Golub te autorice dr. sc. Mihaela Mesarić i dr. sc. Ines Virč.



Na kraju je zaključeno kako je tema upravljanja vodama interdisciplinarna te da će se međunarodni znanstveni skup iste tematike, povodom Svjetskoga dana voda 2017. godine, održati u Hrvatskoj u koordinaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije