FOTO: Vatrogasci Donje Dubrave održali 128. izvještajni godišnji skup

>> FOTO: Vatrogasci Donje Dubrave održali 128. izvještajni godišnji skup

U dostojanstvenoj atmosferi, uz mnoštvo uniformiranih vatrogasca iz Donje Dubrave te njihovih gostiju iz susjednih vatrogasnih društava i onih iz drugih županija, kao i drugih uzvanika u nedjelju 20. ožujka održan je 128. godišnji izvještajni skup DVD-a Donja Dubrava.

Skup su uz vatrogasne dužnosnike, Andreasa Lisjaka, dopredsjednika VZ-e MŽ-e i predsjednika VZPO Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Mladena Kanižaja, zapovjednika VZ-e MŽ-e i JVP Čakovec, Đuru Hrašćanca, dopredsjednika Kluba vatrogasnih veterana VZ-e MŽ-e, uveličali predstavnici Općine Donja Dubrava, Dražen Miser, načelnik, njegov zamjenik Dragutin Mikulan i predsjednik OV-a Zlatko Haramija.

Sve njih te sve prisutne uvodno je pozdravio Zlatko Ljubek, predsjednik DVD-a Donja Dubrava. O aktivnostima društva u protekloj godini govorio je tajnik DVD-a Tihomir Đurnić: – Naše društvo danas čini 30 članova djece i mladeži i 69 aktivnih članova među kojima je samo osam vatrogasca bez temeljnog ispita, dok su svi ostalih osposobljeni za neka od vatrogasnih znanja i specijalnosti što dodatno jamči učinkovitosr njihovo djelovanja u primarnoj zadaći – čuvanju, spašavanju ljudi i njihov imovine.

Istaknuo 20 članova koji posjeduj liječnička uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti te da su svi naši članovi opremljeni osobnom zaštitnom opremom i osigurani od posljedica nesretnog slučaja. Dodatno je spomenuo Admira Šurjaka koji položio ispit za vatrogasnog časnika, a Zvijezdan Haramija i Dalibor Globlek položili su tečaj za uporabu aparata za zaštitu dišnih organa – rekao je Đurnić pobrojavši još niz dodatnih aktivnosti koje je članstvo provodilo, od uključivanje u mimohod vatrogasnih vozila VZPO, preko suradnje s Dječjim vrtićem Klinčec i OŠ-om Donja Dubrava do tradicionalnog hodočašća hrvatskih vatrogasca u Mariju Bistricu.

– Nažalost, u ovom smo izvještajnom periodu izgubili jednog našeg člana. Napustio nas je Ivan Kovač koji je punih 47 godina bio član našeg društva – rekao je Đurnić s tugom

Dobro su opremljeni, no toj opremljenosti lani je došla jedna velika pomoć o čemu je Đurnić kazao: – Govoreći o opremi moram istaknuti da je ovo povećanje stavki zasluga našeg člana Marijana Varge. Njega je naše društvo predložilo za višeg počasnog vatrogasnog časnika, a taj je naš prijedlog potvrdila i VZMŽ. Razloge za ovo ne moram posebno objašnjavati jer svi mještani uglavnom znaju da je upravo zalaganjem Marijana Varge naše društvo bogatije za novo vatrogasno vozilo, agregat ZIEGLER 16/8 s kompletnom opremom, agregat za struju (jakosti 4,4 kW), tri isušivača vlage snage 100, 200 i 400, jedne motorne pumpe muljače marke HONDA i jedne električne potopne pumpe za vodu.Ukupna cijena ovog “paketa” opreme je nešto manja od 2 milijuna kuna što mi sami ne bismo nikako uspjeli financijski podnijeti.

Samo vozilo, čija je cijena oko 1 375 000 kn, je višenamjensko vatrogasno vozilo auto – cisterna marke Mercedes sa spremnikom od 7 000 l vode, ugrađenim visokotlačnim sklopom i svom opremom potrebnom za gašenje požara tvrtke ZIEGLER. Kao što se u razgovoru sa starijim članovima našeg društva znaju isticati neki značajniji događaji iz naše prošlosti – kao na primjer: “E, to je bilo vrijeme kad smo, kao drugi u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, imali agregat” ili “Tada smo kupovali prvo navalno vozilo”ili “Tih se godina gradio vatrogasni dom”…tako će i 2015. godine ostati zlatnim slovima zabilježena kao godina najznačajnije nabave vatrogasne opreme u povijesti društva -pohvalno i ponosno je rekao tajnik te je na kraju glede posljednje donacije iskoristio riječi mjesnog župnika vlč. Mirka Pilaja izrečenih na posveti novog vozila: “Zahvaljujući nesebičnoj pomoći jednog vašeg člana i njegovom razumijevanju potreba ovog društva, ali i cijelog mjesta, možemo ucrtati znak križa na cestu i poželjeti da ovo vozilo putuje s Božjim blagoslovom na korist svih mještana Donje Dubrave”

– Prošle smo godine imali 18 intervencija – 12 tehničke naravi i 5 požara (3 otvorenog prostora, 1 požar dimnjaka i 1 požar vikend kućice) uz jedno nasilno otvaranje vrata obiteljske kuće – istaknuo je Vladimir Žinić, zapovjednik DVD-a. Još je dodao kako su lanjski svibanj – Mjesec vatrogasaca proveli radno :Izvršili smo pregled svih hidranata u mjestu na kojima su, nažalost, utvrdili da je oko 10 njih neispravnih o čemu su obavijestili svoju Općinu i ostale nadležne službe.

– Moramo reći da je naša akcija urodila plodom jer se svi uočeni nedostaci u krakom vremenu od strane Općine i Međimurskih voda otklonjeni. Isto smo tako u dogovoru s Općinom “odštopali” cijevi za oborinsku kanalizaciju u mjestu – rekao je između inog. Pobrojao je učešća na vatrogasnim natjecanjima kao i neophodna dežurstva u vrijeme žetvenih radova i mjesnih manifestacija.

Za kraj je dodao: – Od ostalih aktivnosti spomenuo bih i više radnih akcije na koje je utrošeno stotinjak sati rada, prisustvovanje na 30-tak godišnjih skupština nama susjednih i prijateljskih društava i 5 proslava osnutaka društava. I na samom kraju želim zahvaliti svima onima koji razumiju i podržavaju naš rad – rekao je Žinić. U planovima za sutra, nabrojenih u 11 točaka, istaknuta je dogradnja njihovog spremišta.

Svečarski dio skupa iskorišten je za dodjelu vatrogasnih priznanja i odlikovanja. Spomenice za neprekidni rad u DVD-u su primili: Marijan Varga, 10 godina, Neven Lisjak, 20 godina, Branko Brljak, 30 godina, Dragutin Jakupak, Ivan Ribić, Franjo Markušić i Vinko Čituš za 40 godina. Statu NAJ vatrogasca dobile su obitelj Šafar i Franjo Adlešić. Uvjereanja za počasnog višeg vatrogasnog časnika primio je Marijan Varga, a za dodatno vatrogasnu izobrazbu: Admir Šurjak, Zvjezdan Haramija, Dalibor Globek, Mario Lisjak i Vladimir Žinić.

Podijeli su im vatrogasni dužnosnici s razine županije i predsjednik Ljubek. Riječ gostiju na skupštini, bio je trenutak u kojem smo čuli samo riječi pohvale na račun mjesnih vatrogasca,smjernice za suradnju s višom vatrogasnom razinom, a i ponos što su oni dio ove sredine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije