Kakva nas prognoza vremena očekuje na prvi dan proljeća?

Državni hidrometeorološki zavod donosi da će danas u nedjelju biti pretežno sunčano. U unutrašnjosti ujutro moguća kratkotrajna magla, a potkraj dana na Jadranu postupan porast naoblake. Vjetar slab, poslijepodne mjestimice umjeren jugozapadni, na Jadranu ponegdje i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 15 do 19 °C.

U ponedjeljak 21. ožujka kad kalendarski započinje proljeće, bit će umjereno do pretežno oblačno, a najviše sunčanog vremena očekuje se u Podravini i Međimurju. Povremeno će biti kiše, i to osobito na Jadranu te u predjelima uz Jadran gdje je moguća mjestimice i grmljavina. Vjetar većinom slab, a na Jadranu umjereno, u Dalmaciji mjestimice i jako jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 2 do 6, na Jadranu od 8 do 13, a najviše dnevna većinom između 11 i 16 °C.

Kroz proljeće postoje tri razdoblja – pretproljeće počinje u vrijeme pojavljivanja proljetnica, često zvanih “vijesnici proljeća”. Rano proljeće razdoblje je kad se pojavljuju cvjetovi i listići na drveću, a pravo proljeće razdoblje je u kojem lista mnoštvo listopadnog drveća. Najpoznatiji vijesnici proljeća su kockavica, šumarica, podlijesak (šafran), visibaba i jaglac.

Kockavica fotografirana u Donjem Vidovcu od strane načelnika Josipa Griveca čija općina je zajedno sa Općinom Sveta Marija ovu godinu proglasila Godinom kockavice

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije