U Varaždinu otvorena jahaona: ‘Ovo je pravo bogatstvo i san svakog konjanika’

U Varaždinu, točnije u Optujskoj ulici u sklopu vojarne, danas, 19. ožujka, Varaždinska husarska graničarska pukovnija organizirala je svečano otvaranje stare Austro-Ugarske časničke jahaone.

Naime, jahaona datira iz 1893. godine, kada su je gradski čelnici predali na korištenje vojsci Austro-Ugarske Monarhije. U konjičke svrhe koristila se do sredine 60-tih godina 20. stoljeća, kada se konjica kao rod vojske gasi. Njena zadnja namjena bila je za garažiranje vozila Hrvatske vojske.

– Ovakav objekt je kapitalni za konjički svijet i rekreaciju kojeg u Varaždinu do sad nismo imali. To je nekad bila časnička Austro-Ugarska jahaona koja se koristila za obuku tadašnjih jahača. Danas ozbiljni konjički sport bez ovakvog objekta nije moguć. Sad nam je razvoj našeg, husarskog, programa, na neki način zagarantiran. Naime, ranije smo bili ovisni o vremenskim (ne)prilikama, tako da nismo bili u mogućnosti imati kontinuitet u treninzima. Jahaona je otvorena za sve konjičke klubove, udruge i rekreativce – rekao je Kemal Salihović, predsjednik Varaždinske husarske graničarske pukovnije.

Husari su jahaonu od grada Varaždina dobili na korištenje pod uvjetom da bude otvorena za konjički sport i rekreaciju svih zainteresiranih klubova i pojedinaca.

Varaždinska husarska graničarska pukovnija dobila je ugovorom od Grada Varaždina jahaonu na korištenje te preuzela obavezu uređenja i stavljanja u javnu funkciju za sve zainteresirane korisnike, a posebice za konjički sport i rekreaciju.

– Iako još uvijek vodimo veliku borbu sa državom da dobijemo u vlasništvo ili pak bilo kakvo pravo stavljanja u funkciju ovog objekta, želja nam je smanjiti devastaciju ovog prostora. Upravo iz tog razloga radimo na njegovom otvaranju građanstvu. Husari će sad staru jahaonu privesti namjeni, pod uvjetom da svi koji se bave konjičkim sportom, mogu tu jahaonu koristiti. Drago mi je što vidim kako je interes građana poprilično velik – istaknuo je gradonačelnik Habuš te dodao kako će svi zainteresirani moći na taj prostor doći jahati.

Koliko je to zahtjevan sport i kako se mijenjao s godinama, ponajbolje zna Josip Črep, dugogodišnji član husarske garde.

– To je takozvana zimska jahaona koja služi u slučaju nevremena, tako da mi možemo raditi pod krovom. Osim toga, u zimskom razdoblju, dobro će nam doći za jahanje. Jahaonu su nekad koristili časnici i njihove obitelji, a bio je rezerviran i prostor za tadašnju, elitnu publiku. U samoj dvorani, takozvanom manježu, mogu se održavati konjičke priredbe, dresurno jahanje i još mnogo toga. Ovo je uistinu za husarsku udrugu bogatstvo, san konjanika. Konstantan rad, koji je garancija uspjeha, može biti osiguran jedino ako je jahaona natkrivena jer konje smetaju loši vremenski uvjeti.

Iako je, kaže Črep, u početku konjički sport bio isključivo za muškarce, s vremenom je postao i ženski.

– Čak mogu reći kako je među husarima najbolja jahačica žena, a ne muškarac!

Prisutni su u sklopu današnjeg programa mogli vidjeti postrojavanje husara te povorku na konjima, a u svečanom otvorenju su uz Karlovačke i Bjelovarske husare, nazočili i Esterhazy husari iz Austrije te pripadnici Varaždinske građanske garde i Zrinske garde iz Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije