Predstavljena knjiga ‘Jezik, kultura, književnost u suvremenom svijetu’

U četvrtak, 17. ožujka u 12 sati na Učiteljskom fakultetu – Odsjek u Čakovcu, održalo se predstavljanje knjige ‘Jezik, kultura, književnost u suvremenom svijetu’, Zbornik radova sa znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Međimurski filološki dani II održanoga u Čakovcu 26. travnja 2013.

Program predstavljanja knjige otvorila je prodekanica doc. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan, nakon čega predaje riječ dekanu, prof. dr. sc. Ivanu Prskalu koji naglašava važnost povijesti hrvatskoga jezika: ‘Narod koji nema povijest, nema ni budućnost.’

Prodekanica doc. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan zahvalila je svima koji su sudjelovali i radili na ovoj knjizi. Urednicima doc. dr. sc. Vladimiru Legcu, doc. dr. sc. Andrijani Kos-Lajtman, izv. prof. dr. sc. Blaženki Filipan-Žignić te izv. prof. dr. sc. Đuri Blažeka

Recenzenticama izv. prof. dr. sc. Amiri Turbić Hadžagić, doc. dr. sc. Ines Virč, lektorici doc. dr. sc. Jeleni Vignjević i doc. mr. art. Kristini Horvat Blažinović koja je oblikovala izgled naslovnice. Izvijestila je da je izdavanje zbornika financijski pomoglo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Ukratko je predstavila Zbornik, osvrnuvši se i na skupove koji su prethodili ovom skupu od kojih je prvi skup, Međimurski filološki dani, organizirao Učiteljski fakultet – Odsjek u Čakovcu 2009. godine. Prodekanica je spomenula i vrijednost desetogodišnjeg skupa Kajkavsko narječje i književnost u nastavi koji je zapravo temelj svih današnjih skupova o narječjima.

Naglasila je važnost ovog Zbornika: ‘Jezik, kultura i književnost neupitno su povezani u prožimanju i istraživanjima različitih nacionalnih identiteta. Jezik kao bit književnosti kulturna je odrednica, a suvremeni svijet postaje sve više mjesto susreta, prožimanja ideja i istraživanja.

Jezikoslovna istraživanja također su dijelom toga zajedničkog znanstvenog obzora. Stoga je ova široka tema odabrana kao krovni naslov skupa čiji su radovi predstavljeni u ovoj knjizi.’

Knjiga je predstavljena 17. ožujka kao spomen na 1967. Kada je na taj dan u tjedniku ‘Telegram’ izašla Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika te je 17. ožujak posljednji dan obilježavanja Mjeseca hrvatskog jezika.

Recenzentica, doc. dr. sc. Ines Virč istaknula je da su radovi u Zborniku dokaz kako pristup znanstvenim istraživanjima mora biti interdisciplinaran te kako su tekstovi Zbornika zanimljivi i stručnjacima i studentskim naraštajima koji će iz njega saznati vrijedne podatke o razvoju jezika, dijalekata, kulture i književnosti u suvremenom svijetu.

Izv. prof. dr. sc. Đuro Blažeka završio je ovo svečano predstavljanje izlaganjem o Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koja je bila početak otvorenog istupanja hrvatskih domoljuba za interese hrvatskoga jezika. U svečanom predstavljanju sudjelovale su i studentice učiteljskog studija.

Predstavljanje knjige započelo je pjesmom ‘Vehni, vehni fijolica’ u izvedbi studentica: mezzosopranistice Marije Arbanas i korepetitorice na klaviru Tajane Vidović. Program je završio njihovom predivnom izvedbom pjesme ‘Oko jedne hiže navek tići lete’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije