FOTO: Kockavice kao prilog njihovoj godini

>> FOTO: Kockavice kao prilog njihovoj godini

Općinski načelnik Donjeg Vidovca Josip Grivec pasionirani je ljubitelj prirode u koju nikada ne ide bez svojeg foto aparata u što smo već uvjerili na našim stranicama kada smo objavili sijaset fotografija prirode i njenih darova.

Jučer (četvrtak) nešto prije zalaska sunca ponovo je prošetao obližnjim šumarcima Donjeg Vidovca, a nedaleko potoka Bistrec. Nije ostao razočaran jer je naišao na prelijepe zaštićene cvjetove kockavice. Ova prekrasna i vrlo rijetka biljka raste na području Donjeg Vidovca i Svete Marije, uglavnom na rubovima šuma i šumaraka.

Kockavica se razmnožava vegetativno, lukovicom te iz sjemena. Donjovidovčani su su je nazvali ‘Košuta’, a Svetomarčani su po njoj dali ime svome vrtiću. Kockavica (Fritillaria meleagris) je ugrožena vrsta iz porodice Liliaceae. Na temelju Zakona o zaštiti prirode zaštićena je već davne 1958. godine na svim prirodnim nalazištima.

Upravo radi toga su Općinska vijeća općina Donji Vidovec i Sveta Marija, na prijedlog načelnika Josipa Griveca i načelnice Đurđice Slamek, donijela su odluku da se 2016. godina proglasi Godinom Kockavice.

Na ovaj se način želi dostojno promovirati ta ugoržena biljka koja čini regionalni identitet i koja je značajna s aspekta zaštite prirode kao indikator da su područja gdje Kockavica raste još uvijek očuvana u dovoljnoj mjeri te da zaslužuju poseban pozor i zaštitu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije