‘Kajkavski kao izborni predmet treba uvesti u osnovne škole’

Hrvatska politička scena u posljednjih desetak dana dobila je dvije kajkavske stranke. Prvo je Zagorska demokratska stranka potkraj veljače promijenila ime u Hrvatska kajkavska stranka (HKS), a zatim je osnovana nova politička stranka – Hrvatska stranka svih kajkavaca (HSSK). Objema tim stranakama u fokusu je, naravno, očuvanje kajkavskog narječja od izumiranja.

Predsjednik HKS-a Stanko Belina kaže da su promijenili ime stranke jer su sa starim imenom bili skučeni samo na Krapinsko-zagorsku županiju, a s kajkavskim u imenu stranke doseg im se širi na Varaždinsku, Međimursku, dio Zagrebačke županije i Grad Zagreb.

Kako bi se spriječilo izumiranje kajkavskog narječja, predlaže da se ono uči uškolama, kroz izborni predmet, a Institut za hrvatski jezik trebao bi osnovati odsjeke za kajkavski i ostala hrvatska narječja.

– Moramo spriječiti da kajkavski izumre. Sve se manje ljudi njime služi. prije 20 do 30 godina kajkavski je govorilo 36 posto stanovnika Hrvatske, a danas ga govori 31 posto – objašnjava Belina, čija je stranka dio Domoljubne koalicije, no nije dobila nijedan mandat.

Za uvođenje kajkavskog predmeta u osnovne škole zalaže se i predsjednik HSSK Nedjeljko Babić. Kao i čakavskog i štokavskog na područjima gdje se govori tim narječjima.

– Mlade generacije kad krenu u školu imaju problema s književnim jezikom. Stoga bi u prva tri razreda osnovne škole trebali učiti i književni i materinski jezik – smatra Babić. Prema njegovu mišljenju, iako je nedavno dobio status povijesnog jezika, kajkavski jezik je živ i njime se dalje govori.

Kajkavski jezik posljednjih je godina u nezaustavljivom napredovanju! I nije to samo subjektivni dojam uvjerenog kajkavca, nego je to činjenica. Zaslugom udruge Kajkavska renesansa koju vodi Mario Jembrih prije više od godinu dana kajkavski književni jezik dobio je pravi status, takozvani ISO kod i time izborio Međunarodno prizanje.

Jedan od najhvaljenijih romana hrvatske suvremene književnosti ‘Črna mati zemla’ Međimurca Kristiana Novaka napisan je i na međimurskoj kajkavštini. Ove jeseni očekuje se i drugi Novakov roman ‘Ciganin, ali najljepši’ u kojem će nas ponovno dočekati kajkavština.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije